"Vom continua sa ne achitam de reponsabilitatile pe care le avem si vom face tot ceea ce este necesar pentru accelerarea inflatiei si pentru a creste asteptarile inflationiste. Daca politica noastra curenta se dovedeste insuficienta, sau daca se vor materializa noi riscuri privind perspectiva inflatiei, atunci vom intensifica presiunea si vom largi si mai mult canalele de interventie, modificand volumul, ritmul si structura achizitiilor," a spus Draghi la o conferinta pe teme bancare, citat de MarketWatch.

Comentariile sefului BCE au generat reactii imediate pe pietele financiare. Euro s-a depreciat cu 0,7% fata de dolar, in timp ce randamentul obligatiunilor Italiei pe 10 ani a coborat la un nivel record, de 2,25% pe an.

De asemenea, indicele Stoxx Europe 600, care reflecta evolutia principalelor burse din Europa, a urcat cu 0,9%, investitorii anticipand masuri mai agresive din partea BCE pentru stimularea zonei euro. La ora transmiterii stirii, Stoxx Europe 600 isi extinsese avansul la 1,4%, ca urmare a deciziei bancii centrale din China sa reduca dobanzile ratelor de politica monetara.

Inflatia anuala din zona euro a accelerat nesemnificativ la 0,4% in octombrie, de la 0,3% in luna precedenta, fiind cu mult sub tinta BCE pe termen mediu, de 2%. Un nivel prea scazut al inflatiei creaza dificultati populatiei, companiilor si guvernelor in finantarea datoriilor.

"Este vital sa aducem inflatia pe traiectoria tintita si asta fara intarziere. Indicatorii pe termen scurt privind inflatia au coborat la un nivel extreme de scazut", a declarat Draghi.