Rata inflatiei a coborat la 0,3%, de la 0,4% in octombrie. Este pentru a treia luna incepand din august cand inflatia scade la 0,3%. 

"Problema dezinflatiei devine tot mai stringenta pe masura trecerii timpului. Revizuirea in scadere a prognozelor BCE privind inflatia si a celor privind cresterea economica vor fi factorii principali care vor sta la baza unei decizii de extindere a programelor de achizitii de active", a declarat Colin Bermingham, economist al BNP Paribas, sucursala din Londra. 

Potrivit datelor Eurostat, preturile la energie au scazut cu 2,5% in noiembrie fata de aceeasi luna a anului trecut, in timp ce preturile pentru produsele alimentare si cele din tutun au crescut cu 0,5%. Tarifele pentru servicii au avansat cu 1,1%. 

"Singurul motiv de consolare pentru BCE, si nu este unul foarte puternic, este ca scaderea inflatiei din noiembrie s-a datorat exclusiv preturilor la energie", a spus Howard Archer, ecomist-sef al IHS Global Insight din Londra. 

Rata inflatiei din zona euro a ramas de mai bine de un an sub 1%, jumatatea tintei pe termen mediu asumata de BCE, de putin sub 2%. In septembrie, banca centrala a estimat ca inflatia medie anuala va fi de 1,1% in 2015 si de 1,4% in 2016.