"Situatia economica este critica. Cresterea economica este slaba, iar inflatia este extraordinar de scazuta", a spus Merch in timpul unui eveniment bancar organizat in orasul german Herrenberg, relateaza Wall Street Journal, potrivit Mediafax.

Comentariile lui Mersch au fost facute la mai putin de o saptamana dupa decizia BCE de a mentine rata dobanzii de politica monetara la nivelul minim record de 0,05%.

Inflatia anuala din zona euro a accelerat nesemnificativ la 0,4% in octombrie, de la 0,3% in luna precedenta, dar a ramas cu mult sub tinta BCE pe termen mediu, de 2%.

Stabilizarea preturilor de consum este o "conditie indispensabila" pentru impulsionarea economiei, dar nu este suficienta pentru ca zona euro sa inregistreze un ritm sustinut de crestere economica, a afirmat Mersch, care a adaugat ca statele din zona trebuie sa-si imbunatateasca gradul de competitivitate.

BCE a anuntat recent noi masuri pentru sprijinirea economiei din zona euro, printre care acordarea de imprumuturi ieftine pentru bancile comerciale si programe pentru achizitii de obligatiuni si de titluri garantate cu active.

Potrivit lui Mersch, BCE va demara saptamana viitoare achizitiile de titluri garantate cu active.