Bancile americane avertizeaza: Fara dobanzi mai mari, capitalurile vor iesi din pietele emergente. "Africa de Sud si Turcia nu sunt in siguranta"
Retragerile de capital de pe pietele emergente vor continua atata timp cat randamentele oferite de monedele, obligatiunile si actiunile din aceste tari vor ramane prea scazute pentru a atrage investitorii, considera analistii bancilor Citigroup, Morgan Stanley si Goldman Sachs, potrivit Bloomberg.
Dobanzile din statele cu economii emergente, precum Turcia, Mexicul sau Africa de Sud, sunt prea scazute in raport cu rata inflatiei, pentru a pune capat tendintei de vanzare de pe aceste piete, care traverseaza cel mai prost inceput de an din 2009, transmite Mediafax.
In Turcia, costurile de finantare la un an au ajuns la 3,6%, mai putin de jumatate fata de nivelurile medii inregistrate in cei trei ani din perioada premergatoare crizei financiare mondiale din 2008.
Banca centrala de la Ankara a dublat recent dobanda de politica monetara, pentru a stopa o depreciere puternica a lirei, care a atins in a doua parte a lunii ianuarie un nivel minim istoric fata de dolar.
Randamentul real (raportat la rata inflatiei) oferit de Mexic este aproape de zero, in timp ce in Africa de Sud a coborat la 1,4%, fata de o medie de 2% in ultimii 10 ani.
Bancile centrale din Turcia, India si Africa de Sud au majorat in ultimele doua saptamani dobanzile, in incercarea de a opri declinul monerelor.
Analistii Citigroup considera ca randamentele oferite investitorilor de pietele emergente nu sunt suficient de ridicate pentru a atrage capitalul necesar pentru a finanta deficitele de cont curent inregistrate de unele dintre aceste state.
Concurenta pentru atragerea fluxurilor de capital se intensifica odata cu reducerea programului de injectii de lichiditate al Rezervei Federale a SUA.
Fondul Monetar International a lansat saptamana trecuta un apel la actiune urgenta, semnaland pericolul din zona pietelor emergente.
"Atunci cand ai dobanzi reale scazute si incerci sa-ti finantezi deficitele de cont curent, de obicei nu vei reusi. Daca SUA se reorienteaza catre dobanzi mai ridicate, este foarte dificil sa te descurci cu costuri mai scazute. Africa de Sud si Turcia nu sunt in siguranta", comenteaza pentru Bloomberg un analist Citigroup.
Fondurile mutuale si de investitii au retras 6,3 miliarde de dolari din actiuni de pe pietele emergente in perioada 23-29 ianuarie, cele mai mari pierderi din august 2011, potrivit bancii britanice Barclays, care citeaza datele EPFR Global.
Pe ansamblul lunii ianuarie, bursele de pe pietele emergente au pierdut investitii de peste 12 miliarde de dolari, suma apropiata de retragerile totale inregistrate pe tot parcursul anului trecut, de aproximativ 15 miliarde de dolari.
Potrivit datelor Goldman Sachs, randamentele reale pentru finantare la un an in statele cu economii dezvoltate, reprezentand diferenta dintre ratele swap si inflatie, sunt in medie de aproximativ 1%, jumatate din nivelul inregistrat in perioada 2004-2013.
"Daca factorii de decizie nu raspund in mod adecvat semnalelor din piata, si foarte putine piete emergente au facut asta in mod convingator pana acum, atunci preturile activelor vor continua sa faca presiuni directe asupra economiei. In situatii extreme, rezulta o scadere abrupta a fluxurilor de capital", noteaza analistii Morgan Stanley intr-un raport transmis clientilor bancii de investitii la sfarsitul lunii ianuarie.
In ultimii cinci ani, fluxurile de capital catre pietele emergente au fost sustinute de lichiditatea injectata in piete de Rezerva Federala a SUA prin programul de relaxare catitativa. Achizitiile de obligatiuni de 85 miliarde de dolari pe luna derulate de banca centrala a SUA au asigurat spatiu de manevra pentru statele emergente, care au redus dobanzile. In unele tari, precum Turcia si Mexicul, accesul la finantare mai ieftina a incurajat consumul, largind deficitele comerciale si generand inflatie.
Odata cu reducerea injectiilor de lichiditate derulate de Rezerva Federala, dobanzile mai ridicate caracteristice pietelor emergente nu acopera in totalitate riscul investitiilor in aceste tari, potrivit Goldman Sachs.
"Pentru multe state cu ecconomii emergente, tranzitia catre un ritm sustenabil de crestere economica si reducerea dezechilibrelor externe necesita o combinatie de depreciere a monedelor si crestere a dobanzilor. In cele mai multe tari, dobanzile reale abia se normalizeaza de la niveluri foarte scazute", se arata intr-un raport al Goldman Sachs.
Randul sud-african, lira turceasca si realul brazilian vor continua sa se deprecieze, iar tendinta s-ar putea extinde catre monede emergente ale unor state unde situatia economica este mai stabila, precum pesoul mexican, wonul sud-coreean sau forintul unguresc, avertizeaza Goldman Sachs.
Forintul unguresc a revenit in urcare in ultimele zile, dupa ce a atins la mijlocul saptamanii trecute minimul ultimilor doi ani fata de euro, cursul urcand atunci peste pragul de 314 forinti pe euro.