Decizia luata de Fed la capatul unei sedinte derulata pe parcursul a doua zile a fost anticipata de analisti, relateaza MarketWatch, citat de Mediafax.

Fed a decis in luna decembrie sa reduca incepand din luna ianuarie de la 85 de miliarde de dolari la 75 miliarde de dolari achizitiile lunare de obligatiuni prin care sustine economia americana. Programul de introducere de lichiditati in sistemul financiar, al treilea de acest tip de la declansarea crizei financiare in 2008, a alimentat si cresterea puternica a burselor la nivel global.

In comunicatul bancii centrale americane nu se face nicio mentiune la turbulentele din ultimele saptamani de pe pietele financiare.

Pe parcursul ultimelor zile, investitorii au inceput sa se retraga de pe mai multe piete emergente, inclusiv din Turcia si Africa de Sud, anticipand dobanzi mai mari in Statele Unite, asa cum a avertizat Fondul Monetar International ca s-ar putea intampla.

Banca centrala a Turciei a majorat miercuri dobanda de refinantare, de la 4,5% la 10%, precum si alte dobanzi, dar masura nu a reusit sa calmeze investitorii, iar lira a continuat sa se deprecieze fata de dolar, ca si alte monede, precum randul sud-african.

Incapacitatea bancilor centrale de pe pietele emergente de a opri retragerile de fonduri a ingrijorat investitorii de pe piata americana, care se tem ca criza s-ar putea extinde la nivel global.

Sedinta Fed din aceasta saptamana marcheaza un final linistit al mandatului de opt ani al presedintelui Ben Bernanke la conducerea bancii centrale, acesta urmand sa predea functia luna viitoare vicepresedintelui Janet Yellen.

Reprezentantii Fed au luat in considerare, la adoptarea deciziei, unele date economice nefavorabile, precum angajarile care au avut loc in decembrie si vanzarile de locuinte. Ei considera insa ca activitatile economice s-au intensificat, in ansamblu, in ultimele trimestre. Potrivit Fed, in pofida cresterii slabe a numarului de angajari din decembrie, indicatorii pietei muncii arata o imbunatatire.

Banca centrala a remarcat si faptul ca efectul austeritatii bugetare este in scadere."Cheltuielile populatiei si investitiile companiilor au avansat mai rapid in ultimele luni", se arata in comunicat, care mentioneaza faptul ca perspectivele economiei raman destul de optimiste.

Analistii intervievati de MarketWatch anticipeaza ca guvernul american va raporta joi o crestere economica de 3,3% pentru trimestrul al patrulea. In aceste conditii, cresterea economica pe ansamblul anului 2013 ar fi de 2,8%, similara cu cea din 2012.

Investitorii de pe pietele financiare incep sa se gandeasca si la momentul in care Fed va majora dobanzile pe termen scurt, chiar daca institutia a incercat sa ii convinga ca intentioneaza sa le mentina la un nivel scazut.