"Investitorii se bucura de ceea ce percep drept o tendinta ascendenta in SUA. In continuare, vom vedea multe pozitii supraevaluate in SUA. Asa ca, avand in vedere faptul ca tarile emergente inregistreaza inca rate rapide de crestere economica, ca au grade indatorare scazute, raportat la PIB, si ca au rezerve valutare ridicate, anticipam ca banii vor curge inapoi catre pietele emergente", a declarat Mobius intr-un interviu acordat Bloomberg la Johannesburg.

Pietele emergente traverseaza cel mai prost inceput de an din 2008, din cauza retragerilor masive de capital care au urmat deciziei Rezervei Federale a SUA de a reduce programul de achizitii de obligatiuni incepand din luna ianuarie, de la 85 miliarde de dolari la 75 miliarde de dolari pe luna.

Miercuri, Fed a hotarat sa scada la 65 de miliarde de dolari achizitiile, iar economistii anticipeaza ca banca va continua sa reduca in trepte programul, care ar urma sa se incheie pana la sfarsitul acestui an.

Investitorii au retras 1.870 miliarde de dolari de pe burse la nivel mondial saptamana trecuta, in asteptarea urmatoarei sedinte de politica monetara a Fed.

Valutele emergente au inregistrat scaderi abrupte saptamana trecuta, bancile centrale din Turcia, India si Africa de Sud majorand de urgenta dobanzile pentru a opri deprecierea monedelor, in timp ce Argentina a fost nevoita sa relaxeze restrictiile asupra tranzactiilor financiare, permitand populatiei si firmelor sa cumpere dolari americani in volume limitate.

"Eficacitatea majorarii dobanzilor depinde de tara si depinde de amploarea masurii. In India functioneaza bine. Nu se stie inca daca va merge in Turcia. In unele tari, peisajul este ceva mai complicat din cauza alegerilor iminente. In pofida cresterii dobanzilor, nu vom asista la un influx imediat, semnificativ, de capital, insa pietele vor reveni, cu timpul", a explicat Mobius.

Indicele bursier MSCI Emerging Markets a scazut cu 6,5% de la inceputul acestui an, in timp ce S&P 500 - New York a coborat cu 3,5%, dupa o crestere de 30% anul trecut. Cu exceptia rupiei indoneziene, toate monedele emergente importante s-au depreciat in acest an fata de dolar, potrivit datelor Bloomberg.

Templeton Emerging Markets Group este unul dintre cei mai importanti investitori pe pietele emergente. Grupul controleaza si compania americana Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP).