Turcia salveaza monedele emergente. Lira inregistreaza cea mai puternica apreciere din 2008, dupa o decizie soc a bancii centrale de la Ankara. Bursele mondiale, in crestere
Monedele statelor emergente sunt in crestere miercuri, lira turceasca inregistrand cea mai puternica apreciere din 2008 dupa o decizie surpriza a bancii centrale de la Ankara de a majora puternic dobanda la operatiunile de refinantare.
Banca centrala a Turciei a decis marti seara, intr-o sedinta de urgenta a consiliului de politica monetara, majorarea dobanzii pentru operatiunile de refinantare la o saptamana de la 4,5% la 10%, pentru a sustine lira, scrie Bloomberg, preluat de Mediafax.
Lira s-a apreciat miercuri cu 3,6%, cel mai puternic avans din 2008, cursul coborand la Londra la 2,117 lire/dolar.
Wonul sud-coreean a inregistrat cea mai puternica crestere din ultimele sase luni, dupa ce autoritatile au anuntat un excedent de cont curent record, iar yenul japonez, moneda perceputa ca avand un grad ridicat de siguranta in perioade dificile, s-a depreciat fata de toate cele 16 valute principale de referinta.
Bursele cresc in Asia si Europa, iar tranzactiile futures pe bursa de la New York indica de asemenea evolutii pozitive.
Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a urcat miercuri dimineata cu 0,6%, cu cresteri de 0,7% la Londra, 1,1% la Frankfurt, respectiv 0,9% la Paris.
Titlurile de Trezorerie SUA se depreciaza pentru cea de-a treia sedinta consecutiv, indicand cresterea apetitului investitorilor pentru risc.
Decizia Turciei a fost precedata de o mutare similara a bancii centrale a Indiei.
"A fost o decizie foarte agresiva si vor exista presiuni ca si alte state emergente sa majoreze dobanzile. Stabileste un precedent. Va avea loc o separare mult mai clara intre tarile cu rezerve valutare mari si balante de cont curent solide si celelalte piete emergente", comenteaza pentru Bloomberg managerul unui fond australian cu active de 131 miliarde de dolari.
Pietele emergente au fost afectate puternic in ultimele saptamani de decizia Rezervei Federale a SUA de a reduce programul de achizitii de obligatiuni si de temerile investitorilor privind incetinirea revenirii economice.
Economistii anticipeaza ca banca centrala a SUA va efectua o noua reducere a programului, dupa sedinta de politica monetara care se va incheia miercuri.
Dupa prabusirea de saptamana trecuta, cauzata deopotriva de sentimentul extern si de turbulentele politice interne, lira turceasca a revenit, urcand cu aproximativ 10% de la minimul record de 2,39 lire/dolar atins luni.
Bursa de la Bucuresti a deschis in crestere, dupa decizia surprinzatoare a Turciei
Bursa de la Bucuresti afisa un avans de 0,33% dupa prima jumatate de ora a sedintei, in linie cu sentimentul pozitiv din pietele internationale, dupa o decizie surpriza a bancii centrale de la Ankara de a majora puternic dobanda la operatiunile de refinantare.
Dupa primele 30 de minute de tranzactionare de miercuri, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a avansat cu 0,29%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,37%.
Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 0,93%. Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,48%, iar cel extins BET-BK a avansat cu 0,94%.
Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.
Lichiditatea pietei, de 1,12 milioane de lei, a fost sustinuta de transferurile cu actiunile FP, care inregistrau un rulaj de 454.000 lei. Titlurile afisau un avans de 0,31%, la 0,818 lei.
Actiunile Erste Bank consemnau un avans semnificativ, de 3,8%, sustinute de sentimentul pozitiv din pietele internationale. Cel mai recent schimb a fost perfectat la 134 lei, dar rulajul era redus, de doar 65.000 lei.
Pe acelasi subiect: