Arabia Saudita, cel mai mare exportator mondial de petrol, pregatita sa acopere un eventul deficit cauzat de tensiunile dintre Occident si Rusia
Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol, este pregatita sa creasca livrarile daca tensiunile dintre Rusia si Occident, cauzate de criza din Ucraina, se intensifica si conduc la deficit de petrol pe piata internationala, a declarat ministrul Petrolului din statul arab, Ali al-Naimi.
Interventia militara a Rusiei in regiunea ucraineana Crimeea si evenimentele din estul Ucrainei au afectat piata petrolului in ultimele luni, iar cotatia titeiului Brent se situeaza la circa 108 dolari pe baril, dupa ce in martie a atins maximul din acest an, de 112,39 dolari pe baril.
"Suntem dispusi sa acoperim orice deficit care ar putea aparea", a spus Nami, citat de Reuters. Productia actuala a regatului saudit este de 9,6 milioane de barili pe zi, in timp ce capacitatea este de 12,5 milioane de barili pe zi.
Arabia Saudita a produs 9,66 milioane de barili pe zi in aprilie, in crestere de la 9,566 milioane de barili pe zi in martie, a declarat o sursa apropiata situatiei pentru Reuters.
Rebelii separatisti prorusi din estul Ucrainei s-au declarat victoriosi intr-un referendum organizat duminica privind secesiunea a doua regiuni ucrainene.
Temerile privind criza ucraineana si impactul asupra relatiilor dintre Rusia si Occident au cauzat luni cresterea pretului titeiului. Petrolul Brent a urcat cu 33 de centi la 108,22 dolari, in timp ce petrolul tranzactionat in SUA a avansat cu 11 centi, la 100,1 dolari.
Un pret de 100 de dolari pentru un baril de petrol este corect, a declarat Naimi, aflat la o conferinta la Seul, in Coreea de Sud.
"Pretul de 100 de dolari este corect pentru toata lumea - consumatori, producatori, companii petroliere. Este un pret cinstit, un pret bun", a spus el.
De asemenea, ministrul saudit a afirmat ca Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) ar trebui sa mentina plafonul de productie de 30 de milioane de barili pe zi la sedinta din iunie, cand limita va fi analizata.
Tarile din organizatie trebuie sa tina cont de cresterea rapida a productiei in Statele Unite, precum si de cererile Iranului si Irakului de a obtine tratament preferential, din cauza sanctiunilor care le-au impiedicat sa vanda petrol in trecut. Irakul a fost supus sanctiunilor mai multe decenii pana in 2003, iar Iranul in ultimii doi ani, din cauza programului nuclear.
Pe acelasi subiect: