Declaratiile presedintelui:

- Romania este un sustinator fara rezerve al integritatii teritoriale a Ucrainei. Din pacate lucrurile se complica si in momentul de fata sunt toate elementele care pot identifica in Ucraina un inceput de razboi civil.

- In mod categoric Guvernul legitim de la Kiev are obligatia sa mentina functionarea si functionalitatea institutiilor statului. In acelasi timp, numarul mare de victime ridica problema profesionalismului cu care se fac aceste interventii.

- Evenimentele de la Odesa devin periculoase. Ele se pot constitui in elementul de declansare a unui razboi civil masiv. Credem ca propunerea doamnei Ashton de a se forma urgent o comisie de ancheta este absolut necesara.

- Tipul de dialog intre Washington si Moscova nu va duce nicaieri, ci va netezi drumul spre un razboi civil. Propunerea pe care o fac in numele Romaniei este ca Moscova si Washingtonul sa-si asume in cel mai scurt timp declansarea dialogului intre puterea de la Kiev si separatisti. Daca intre cele doua parti nu incepe urgent un dialog riscul unui razboi civil este major, iar Romania, ca vecin al Ucrainei, este extrem de interesata ca acest lucru sa nu se intample.

- Un astfel de conflict nu are sanse sa implice Romania. dar Romania poate fi foarte puternic afectata de instabilitatea generata de un razboi civil in Ucraina.

- As vrea sa corectez cateva afirmatii ale premierului intr-o campanie prezidentiala pe care o desfasoara. Una dintre afirmatii a fost ca ne paste un razboi, ceea ce are un lucru bun, ca se da de lucru industriei de aparare. Romania nu are niciun element care sa ne indrepte catre un astfel de risc. Este exclus ca Romania sa fie atacata, iar cetatenii sunt in deplina siguranta.

- Cred ca ceea ce ar trebui sa il preocupe pe premier pentru a ajuta Republica Moldova este sa treaca de la vorbe la fapte. Daca vrea sa apere Republica Moldova trebuie sa dea prioritate proiectelor de interconectare energetica.

- S-a exagerat cu concentrarea Guvernului pe campania electorala.

- Sunt destul de multi rezervisti in Spania si Italia. Nu ne punem problema rechemarii, deocamdata avem evaluari.

- Despre aparitia cu tricoul cu incriptia PMP: Am dreptul sa ma imbrac cum vreau. Voi vota Partidul Miscarea Populara.