"Evenimentele care au loc in Ucraina ne vor mobiliza sa acceleram integrarea in zona euro", a afirmat ministrul, la prezentarea in Parlament a prioritatilor politicii externe poloneze.

El a aratat ca eventuala decizie de adoptare a monedei unice va avea nu doar un caracter financiar si economic, dar si o dimensiune politica, legata de securitate.

Solidaritatea intre membrii zonei euro este respectata fara ezitare, intrucat riscurile la adresa unei tari provoaca automat turbulente in toate celelalte state, a spus Sikorski.

"In prezent, in fata unei situatii internationale complicate, este in interesul nostru sa cream o interdependenta intre Polonia si celelalte state UE", a explicat oficialul.

Polonia, cu 38 de milioane de locuitori, este cea mai mare economie in randul fostelor state comuniste membre ale Uniunii Europene.

Autoritatile de la Varsovia nu au stabilit o data exacta pentru aderarea la euro, dar vor ca pana in 2015 sa fie respectate toate criteriile de la Maastricht necesare pentru adoptarea monedei unice.

Intre timp, pentru a putea renunta la moneda nationala, zlotul, Polonia trebuie sa amendeze Constitutia, masura care nu beneficiaza de sustinerea unanima a politicienilor.