Si analistii se insala cateodata. Toate estimarile de pe Wall Street au fost eronate in 2012
Ora de varf pe Wall Street, New York, SUA.
Aproape toate estimarile de pe Wall Street privind evolutia pietei financiare in 2012 au fost eronate, pornind de la anticiparea prabusirii Europei de catre John Paulson si pana la avertismentul Morgan Stanley privind un declin al actiunilor americane, scrie Bloomberg.
John Paulson, care administreaza fonduri de hedging cu active de 19 miliarde de dolari, a afirmat ca zona euro se va destrama si a pariat impotriva obligatiunilor suverane din regiune.
Morgan Stanley a prognozat ca indicele Standard&Poor’s 500 va scadea cu 7% in 2012, in timp ce Credit Suisse a estimat ca vor avea loc fluctuatii mari ale preturilor actiunilor.
Toate aceste proiectii s-au dovedit a fi eronate, iar investitorii ar fi facut bine sa il asculte pe directorul general al Goldman Sachs, Lloyd C. Blankfein, care a spus ca cel mai mare risc este sa fii prea pesimist.
Prognozele gresite arata ca si cele mai mari banci si cei mai de succes investitori nu au reusit sa anticipeze cum vor fi influentate pietele de actiunile intreprinse de guverne.
Masurile de stimulare fara precedent ale bancilor centrale din Statele Unite si Europa au dus la cresterea cu 16% a indicelui Standard&Poor’s 500, incluzand dividendele, in timp ce un indice privind volatilitatea calculat de Chicago Board Options Exchange a scazut cu 23%.
Investitorii in obligatiuni guvernamentale elene au castigat 78%, chiar daca Warren Buffett le-a calificat drept "periculoase".
"Au dat prea multa atentie temerilor de moment. Au fost ingrijorati de un guvern disfunctional in SUA, de un cutremur in zona euro si de o implozie a Greciei si Portugaliei", a spus Jeffrey Saut, manager de fonduri la Raymond James & Associates in St. Petersburg, Florida.
In loc sa se uite la ce este in jur, investitorii au permis ca temerile provocate de evenimentele macroeconomice sa le influenteze perceptia, a adaugat el.
Pe acelasi subiect: