Atat timp cat Rusia nu respecta dreptul international si nu actioneaza in conformitate cu aceste principii, o revenire a ei in cadrul G7 este de neimaginat”, a afirmat Merkel, intr-un discurs pe teme politice in fata deputatilor din Bundestag, in contextul in care Germania va gazdui un summit G7 in luna iunie in Bavaria).

“Evolutiile din Ucraina sunt motivul pentru care ne vom intalni la Elmau in cadrul G7 si nu un in cadrul G8”, a spus Merkel, subliniind ca revenirea la formatul G8 nu va fi posibila atat timp cat "Rusia nu recunoaste fundamentele dreptului international'.

Vedem G7 ca o comunitate de valori. Iar aceasta inseamna a actiona impreuna pentru libertate, democratie si suprematia legii. Aceasta inseamna respectarea legilor natiunilor si integritatea teritoriala a natiunilor”, a afirmat sefa guvernului german. “Actiunile Rusiei in Ucraina nu sunt compatibile cu aceasta. O revenire la formatul G8 nu este imaginabila atat timp cat Rusia nu actioneaza in conformitate cu aceste valori fundamentale” a mai adaugat ea.

Referindu-se la Parteneriatul Estic, care se reuneste joi si vineri in cadrul unui summit la Riga (Letonia), cancelarul german a declarat ca o liberalizare a regimului de vize pentru Ucraina si Georgia din partea UE nu este posibila deocamdata, potrivit RIA Novosti si TASS.

'O liberalizare a regimului de vize este posibila numai daca toate conditiile necesare sunt intrunite. Comisia Europeana a prezentat un raport potrivit caruia Ucraina si Georgia au depus multe eforturi in aceasta problema, dar nu suficiente pentru imbunatatirea situatiei generale', a subliniat Angela Merkel, in contextul in care Ucraina si Georgia sperau sa obtina acest avantaj din partea UE la actualul summit al Parteneriatului Estic de la Riga.