Ce tara ar putea deveni noul “pamant al fagaduintei”, daca America se adanceste in criza
Imaginati-va o tara cu aproximativ 25 de milioane de locuitori, democratica, toleranta, in care imigrantii sunt bine primiti, stabila din punctul de vedere al politicii, care inregistreaza crestere economica. Si care are si plaje de o frumusete rara. Pare ca vorbim despre California de acum 30 de ani. Este vorba despre Australia din zilele noastre, care, in valtoarea schimbarilor pe care criza economica mondiala le-a produs in toata lumea, are toate sansele sa devina ceea ce era California in urma cu cateva zeci de ani: un nou “stat de aur”, scrie The Economist.
Are o economie care nu a intrat in recesiune si un sistem politic ce ii deserveste pe toti cetatenii. Face bani din exploatarea minereurilor si exportul acestora in Asia si este una dintre cele mai placute si mai bogate tari in care se poate locui, potrivit ultimului raport al OECD.
Si, in conditiile in care interesul asiaticilor pentru minereuri de fier, carbune si gaze naturale este in crestere, Australia are toate sansele sa-si continue expansiunea.
Cu toate acestea, australienii trebuie sa decida in ce fel de societate vor sa traiasca in viitor. Se pot bucura de prosperitatea lor, in care sa consume ce produc si sa astepte sa vada ce le aduce viitorul. Sau pot crea o societate pe care celelaltate state sa o invidieze si in care si-ar dori toata lumea sa traiasca.
California, care pentru multi inca mai reprezinta tara viitorului, poate oferi niste lectii australienilor. Istoria statului american include goana dupa aur, boom-ul energetic sau dezvoltarea sectorului agricol. Americanii au folosit tot ceea ce au castigat din dezvoltarea economica in perfectionarea sistemului de educatie si in inovatii in industrie. Daca Australia urmeaza exemplul american, atunci ar trebui sa mizeze pe “puterea creierelor” , in special cele ale imigrantilor.
Astfel de societati, in care tinerii cu initiativa antreprenorialea ar vrea sa traiasca, nu se formeaza insa peste noapte, mai noteaza jurnalistii de la The Economist. Ele se concep in timp, prin interactiunea artistilor, antreprenorilor si filantropilor cu institutiile publice si cele guvernamentale, intr-o combinatie perfecta la momentul potrivit. Iar pentru Australia, care este mai puternica din punctul de vedere al economiei ca niciodata pana acum, a venit un astfel de moment.
Ce ar trebui sa faca guvernul pentru asta? Sa se asigure ca, dupa boom-ul economic de acum, nu va urma o perioada in care poporul va suferi si sa continue sa adune cei mai destepti imigranti din toata lumea.
Si, in timp ce multi dintre australieni nu-si dau seama in ce societate ideala traiesc, plangandu-se de pretul caselor si de rata somajului de 5% pe care o considera ridicata, imigrantii care vin in Australia in cautarea “pamantului fagaduintei” ar putea ajuta tara sa ajunga in foarte scurt timp “statul de aur” in care toata lumea si-ar dori sa traiasca.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: