Desi intrebarile pe care reprezentantii statului canadian le adreseaza la interviu pot parea simple, doar de prezentare, majoritatea dintre ele au scopul de a descoperi modul de reactie in anumite situatii sau modul de gandire.
Totodata, din aceasta conversatie, intervievatorul isi da seama care este nivelul de cunoastere a limbilor engleza sau franceza.
Desi unele dintre intrebari pot parea inofensive, ele au sopul de a verifica veridicitatea datelor trecute in documentele prezentate, adaptabilitatea si disponibilitatea catre schimbare.
Cei care au trecut printr-un astfel de interviu dezvaluie celor care vor sa-si incerce norocul, pe forumurile special create pe internet, cateva dintre secretele si capcanele intrebarilor adresate.
De exemplu, in cazul intrebarilor despre locurile de munca anterioare, nu trebuie in niciun caz sa spui ca ai lucrat la negru (in cazul in care ai acceptat asa ceva vreodata), pentru ca se pot gandi ca si in Canada ai fi dispus la munca la negru, ceea ce este inadmisibil pentru autoritatile canadiene.
Cand esti intrebat despre sefi sau despre conditiile de lucru, in niciun caz sa nu te plangi de ei sau de programul incarcat si de orele suplimentare.
De asemenea, evita sa lauzi prea mult Canada si sa faci comparatii cu Romania, pentru ca nu esti credibil, in conditiile in care nu ai vizitat niciodata tara in care vrei sa emigrezi.
Prin urmare, interviul trebuie sa contina informatii cat mai neutre, fara prea multe detalii, iar tu trebuie sa fii cat mai moderat si diplomat atunci cand formulezi raspunsurile. Trebuie sa tii cont, totodata ca nord americanii apreciaza foarte mult orele suplimentare si voluntariatul, asa ca ai putea accentua ca esti dispus sa faci si asa ceva.
Iata mai jos cateva dintre intrebarile cu care te-ai putea confrunta la interviu:
1. Aveti nevoie de un interpret? Raspunsul ideal ar fi NU, in conditiile in care cunoasterea limbilor engleaza sau franceza (in functie de zona in care vrei sa emigrezi) este un criteriu foarte important in stabilirea puntajului.
2. Cum reactionati la critici? Raspunsul trebuie sa fie cat mai neutru: „Accept intotdeauna o critica daca este constructiva si fondata.” sau „Respect si accept parerile celorlalti.”
3. Care este cea mai importanta provocare din viata dumneavoastra? La aceasta intrebare fiecare adapteaza raspunsul in functie de propriile experiente, de exemplu hotararea de a fi parinte singur sau cea de a te casatori impotriva vointei parintilor etc.
4. Ce va infurie? Raspunsurile cele mai potrivite ar fi minciuna, dispretul, rautatea etc.
5. Ce gen de situatii va pun sub presiune si cum le rezolvati? In general, la aceasta intrebare se raspunde cu o situatie limita de la locul de munca si cu modul in care a fost rezolvata cu succes.
6. Care sunt punctele slabe ale personalitatii dumneavoastra?
7. Ce apreciati cel mai mult, calmul de la tara sau animatia de la oras?
8. Ati fost internat intr-un centru specializat pentru vreo boala psihica? Este de preferat ca raspunsul sa fie NU.
9. Descrieti ziua nuntii. Descrierea trebuie sa se rezume la atmosfera generala, fara prea multe amanunte, intervievatorul oricum nu are timp sa asculte detalii.
10. Vi se intampla sa sacrificati viata de familie in favoarea serviciului? Raspuns posibil: “Se intampla, dar nu vreau sa devina un obicei.”
11. Cati dinti are copilul dumneavoastra? Cu acest gen de intrebari se testeaza rapiditatea de reactie. Nu poti raspunde ca nu stii, in conditiile in care copilul tau nu mai este mic si i-au iesit toti dintii.
12. Vi se intampla sa lucrati duminica? Se testeaza disponibilitatea de a lucra in timpul liber.
13. Faceti ore suplimentare?
14. Ce stiti despre piata muncii din Canada (sau din regiunea in care vrei sa emigrezi)? Este de preferat sa cunosti lucruri elementare despre tara in care vrei sa te muti. Asteapta-te, de asemenea, la o serie de intrebari despre organizarea statului, despre conducerea Canadei, forma administrativa sau date economice generale.
15. Care va fi primul lucru pe care il veti face la sosirea in Canada pentru a gasi de lucru ?