Alternativa Europei la gazele rusesti. Conducta care leaga Marea Caspica de Turcia a fost inaugurata
Consortiul de companii petroliere condus de BP a inaugurat gazoductul care leaga Marea Caspica de Turcia, parte a proiectului pentru construirea coridorului dintre Azerbaijan si Italia, care ofera Uniunii Euroepene alternativa la utilizarea conductelor din Rusia, relateaza Bloomberg.
Grupul britanic BP si partenerii sai au lansat oficial, sambata, gazoductul din sudul Caucazului (South Caucasus Pipeline Expansion), care va conecta terminalul petrolier Sangachal cu estul Turciei, prin Georgia.
Intregul coridor sudic va include trei gazoducte care vor lega terminalul petrolier Sangachal de langa Baku, detinut de grupul BP, de sudul Italiei, prin Georgia, Turcia si Grecia.
Constructia coridorului urmeaza sa fie incheiata in 2018, iar prima transa de gaze naturale va fi livrata in 2019.
"Criza din Ucraina a subliniat problema securitatii distributiei de energie in Europa. Coridorul sudic de transport al gazelor (South Gas Corridor) va pune capat dependentei noastre de un singur gazoduct", a declarat presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, prezent la inaugurarea gazoductului.
Livrarea de gaze naturale din Azerbaijan catre Europa va slabi dependenta tarilor europene fata de gigantul rus Gazprom, care furnizeaza aproximativ un sfert din gazul natural necesar in regiune.
Italia este cel de-al treilea mare consumator de gaze din Europa si va fi principalul client al consortiului Shah Deniz, urmand sa preia incepand din 2019 aproximativ jumatate din productia exploatarii azere.
Printre partenerii BP in proiect se numara Statoil (Norvegia), Socar (Azerbaijan), Total (Franta), Naftiran Intertrade (Iran), TPAO (Turcia) si Lukoil (Rusia).
UE a pus pe lista prioritatilor diversificarea alternativelor pentru alimentarea cu gaz in urma disputelor dintre Rusia si Ucraina, care au avut in centrul lor pretul gazelor naturale.
Polonia si Slovacia au anuntat ca au primit mai putin gaz decat au cerut companiei rusesti in luna septembrie, ceea ce a crescut ingrijorarea Uniunii Europene fata de lipsa alternativelor pentru transportarea gazului in Europa.
Pe acelasi subiect: