Gazprom reduce livrarile de gaze catre Romania. Ministrul pentru Energie: "Nu exista niciun pericol ca populatia sa ramana fara gaze". Bloomberg: Romania isi poate asigura necesarul din productia interna
Gazprom a transmis joi Transgaz ca livrarile de gaze catre Romania vor fi reduse in urmatoarele trei zile, fara sa explice motivele scaderii volumelor, a declarat vineri ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, mentionand ca nu exista motive de ingrijorare legate de aprovizionarea cu gaze.
"Transgaz a fost notificat aseara (joi - n.r.) de catre dispecerul de gaze al Gazprom din Sofia ca volumele vor scadea cu 5% vineri, cu 9% sambata si 5% duminica. Transgaz a cerut explicatii de la Gazprom privind motivele acestei decizii, dar nu a primit inca un raspuns oficial", a explicat Nicolescu, intr-o declaratie de presa.
El a adaugat ca nu exista niciun motiv de ingrijorare in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaze a consumatorilor din Romania, intrucat importurile de gaze din Rusia sunt extrem de reduse. Spre exemplu, vineri ar fi trebuit ca Romania sa importe de la Gazprom 200.000 de metri cubi de gaz, beneficiarii gazelor fiind companiile Imex, Conef si WIEE.
"Nu exista niciun motiv de ingrijorare si nici nu este ceva care sa ne surprinda. Consumul zilnic al Romaniei este de 16 milioane metri cub de gaz, in timp ce productia interna este de 31 milioane metri cubi pe zi", a spus Nicolescu.
Ministrul a adaugat ca in aceasta situatie nu se impune nicio masura suplimentara din partea autoritatilor, iar Departamentul pentru Energie a informat Comisia Europeana despre reducerea importurilor de gaze din Rusia, aratand ca aceasta este procedura standard.
Nicolescu a reiterat ca nu exista niciun risc ca populatia sa fie afectata de intreruperea alimentarii cu gaze pe perioada iernii, indiferent de evolutia situatiei in regiune.
Recent, Romgaz a finalizat o investitie de 27 de milioane de euro pentru cresterea cu 40%, de la 250 milioane metri cubi la 360 milioane metri cubi, a capacitatii de inmagazinare a unui depozit de gaze naturale de la Urziceni, judetul Ialomita.
Romania consuma anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale si produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenta este importata din Rusia, prin firme intermediare, la preturi mai mari decat cele ale gazelor produse intern.
In ultimul deceniu, Rusia a oprit de trei ori furnizarea gazelor catre Ucraina, in 2006, 2009 si incepand din luna iunie a acestui an, din cauza disputelor cu Kievul referitoare la pret. in acest an, livrarile de gaze catre Europa au continuat.
INFOGRAFIC INTERACTIV: Cat de dependenta e Europa de gazul rusesc
Austria a anuntat o scadere de 15%
Austria a anuntat joi seara o scadere cu 15% a livrarilor de gaze naturale rusesti, dupa ce Polonia si Slovacia au facut anunturi similare, relateaza AFP, preluata de Mediafax.
Bernhard Painz, un reprezentant al Autoritatii publice de reglementare in domeniul energiei E-Control, a evocat ipoteza unei refaceri a rezervelor rusesti, care ar fi diminuat cantitatea de gaze naturale disponibile pentru export catre Europa.
Motivul - tehnic sau politic - al acestei diminuari nu este cunoscut. Polonia a acuzat joi gigantul rus Gazprom ca a redus cu aproape jumatate livrarile de gaze naturale. Slovacia a anuntat, la randul ei, o scadere a livrarilor cu 10%.
O asemenea masura, dezmintita de Gazprom in cazul Poloniei, ar putea sa semnaleze vointa Moscovei de a impiedica aprovizionarea in "flux invers" a Ucrainei - privata de gaze naturale rusesti din iunie -, practicate de catre Polonia si Slovacia.
Aceasta diminuare a livrarilor este constatata totodata in contextul in care noile sanctiuni europene impuse Moscovei cu scopul de a limita finantarea economiei ruse au intrat in vigoare vineri dimineata, odata cu publicarea acestora in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Ele prevad, de asemenea, masuri specifice impotriva unor rusi si ucraineni acuzati ca sunt implicati in conflictul din Ucraina.
Sanctiunile blocheaza atat finantarea datoriei a trei companii petroliere, si anume Rosneft, Transneft si filiala petroliera a gazprom - Gazprom Neft, cat si a trei din sectorul Apararii, OPK, Oboronprom, United Aircraft Corporation si Uralvagonzavod.
Sunt vizate, de asemenea, noua intreprinderi care produc bunuri cu dubla intrebuintare - civila si militara -, cu care europenii au interdictia sa faca comert.
Pe lista de 24 de rusi si ucraineni vizati de blocarea averilor si interdictia de a calatori in UE figureaza Serghei Soigu, prezentat ca un apropiat al lui Vladimir Putin, vicepresedintele rus Iuri Vorobiov si o serie de vicepresedinti ai Dumei de Stat (Camra inferioara a Parlamentului rus), si anume Vladimir Vasiliev, Ivan Melnikov si Igor Lebedev.
Polonia si Slovacia se confrunta cu aceeasi problema
Compania nationala poloneza de gaze PGNiG a anuntat ca gigantul rus Gazprom a redus cu pana la 24% livrarile de gaze catre Polonia prin conductele care traverseaza Belarus si Ucraina, relateaza Bloomberg.
"PGNiG investigheaza daca reducerea este urmarea unor motive tehnice sau comerciale", au declarat reprezentantii companiei, scrie Mwediafax.
Acestia au adaugat ca Gazprom a livrat cu 20%-24% mai putine gaze decat a comandat PGNiG in ultimele doua zile, iar compania poloneza compenseaza declinul cumparand gaze din surse alternative. Actiunile PGNiG au scazut cu 2% dupa publicarea anuntului.
Potrivit unor surse din cadrul Gazprom, grupul rus desfasoara lucrari de intretinere la conducte si constituie stocurile inaintea venirii iernii, motiv pentru care livrarile in Polonia au fost limitate la nivelul de la finele saptamanii trecute.
Pe de alta parte, oficiali ucraineni au declarat recent ca Gazprom reduce livrarile catre Uniunea Europeana pentru a restrictiona asa-numita "aprovizionare inversa" a Ucrainei din statele europene care importa gaze rusesti.
Ihor Prokopiv, presedintele companiei ucrainiene UkrTransGas, a afirmat ca Polonia a suspendat miercuri livrarea unei cantitati zilnice de 4 milioane de metri cubi de gaze catre Ucraina.
Rusia, care acopera aproximativ 30% din necesarul de gaze naturale din Europa, a oprit in luna iunie livrarile de gaze destinate Ucrainei, din cauza unor dispute legate de preturi si datorii, dar a continuat sa furnizeze gaze clientilor europeni.
Polonia a importat 9,6 miliarde de metri cubi de gaze din Rusia anul trecut, echivalentul a 64% din necesarul intern de consum.
Si Slovacia a inceput, sapatamana trecuta, sa livreze gaze naturale - in flux invers - catre Ucraina, privata de cele rusesti din cauza conflictului armat care devasteaza estul tarii, a anuntat Guvernul de la Bratislava.
Gazele naturale europene sunt livrate din Slovacia in sens invers ("revers flow") fata de livrarile Rusiei catre Europa, printr-un gazoduct de rezerva, neutilizat pana in prezent, intre cele doua tari.
Premierii slovac Robert Fico si ucrainean Arseni Iateniuk, au asistat la inaugurarea acestui gazoduct, care asigura o legatura intre Vojany, in estul Slovaciei, si Ujgorod, in vestul Ucrainei.
Aceasta operatiune "va contribui la imbunatatirea securitatii energetice a Ucrainei. Este vorba despre cea mai buna solutie posibila din punct de vedere tehnologic si juridic", a declarat Fico.
Capacitatea maxima a acestui gazoduct, de zece miliarde de metri cubi pe an, ar putea sa fie atinsa in primavara anului viitor.
Ucraina consuma aproximativ 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, dintre care aproximativ 30 de miliarde erau importate din Rusia.
Bloomberg: Statele din estul Europei isi cresc rezervele de gaze, de teama intreruperii livrarilor din Rusia
Statele est-europene au inceput sa isi suplimenteze stocurile de gaze naturale, pe fondul temerilor privind o eventuala intrerupere a livrarilor din Rusia pe timpul iernii, Romania fiind una din putinele state din regiune care isi poate asigura majoritatea necesarului de gaze din productia interna.
Romania produce o cantitate semnificativa de gaze naturale, iar facilitatile de inmagazinare a gazelor, cu o capacitate totala de 2,8 miliarde de metri cubi, sunt pe jumatate pline, relateaza Bloomberg.
De altfel, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a declarat recent ca autoritatile din Bucuresti sunt pregatite pentru o eventuala criza in alimentarea cu gaze de import, in contextul conflictului dintre Rusia si Ucraina, sustinand ca stocurile pentru iarna vor fi de 2,5 miliarde de metri cubi.
Daca Republica Ceha si Polonia au suficient spatiu de inmagazinare a gazelor naturale, Serbia, ale carei depozite au o capacitate de doar 450 milioane de metri cubi de gaze, ar putea sa ceara guvernului ungar sa inmagazineze o cantitate suplimentara de pana la 200 de milioane de metri cubi, potrivit ministrului Energiei sarb, Aleksandar Antic.
De asemenea, Slovacia a anuntat ca isi va extinde reteaua de depozite in urmatoarele zile pentru a inmagazina cantitati suplimentare de gaze.
Desi gradul de dependenta al tarilor est-europene de importurile de gaze din Rusia variaza de la stat la stat, per total, regiunea se bazeaza mai mult pe livrarile Gazprom decat economiile din vestul Europei.
"Letonia este singura capabila sa supravietuiasca iarna aceasta fara gaze din Rusia. Celelalte tari din centrul si estul Europei nu au destula capacitate de inmagazinare", a declarat Mikhail Korchemkin, analist al East European Gas Analysis.
Bulgaria si Serbia sunt unele dintre cele mai vulnerabile state in cazul in care Gazprom ar decide sistarea livrarilor, in contextul in care isi asigura aproape integral necesarul de gaze din Rusia, via Ucraina.
"Bulgaria va avea cel mai mult de suferit in absenta gazelor care tranziteaza Ucraina. Cat despre potentialele importuri de gaze naturale lichefiate ale Lituaniei si Poloniei, acestea ar acoperi doar 25%-30% din cantitatile zilnice de gaze rusesti livrate prin Ucraina", a afirmat Korchemkin.
Rezervele de gaze ale Lituaniei sunt suficiente pentru a acoperi necesarul de consum pana in decembrie, cand este preconizata inaugurarea unui nou terminal de gaze naturale lichefiate, a afirmat premierul Algirdas Butkevicius, in timp ce oficialii din Letonia au declarat ca stocurile interne sunt suficiente pentru a asigura consumul pentru mai mult de un an.
Pe de alta parte, companiile nationale de gaze din Slovacia si Polonia, tari care la randul lor exporta gaze catre Ucraina de la izbucnirea conflictului cu Rusia, au raportat in ultimele zile scaderi ale cantitatatilor de gaze livrate de Gazprom.
Rubla a atins un nou minim record, pe fondul noilor sanctiuni impuse de UE
Rubla a coborat la un nou minim istoric fata de dolar pentru a doua sedinta consecutiv, dupa ce Uniunea Europeana a inclus pe lista sanctiunilor mai multe companii din domeniul energiei, printre care si gigantul Rosneft, informeaza Bloomberg.
Rubla a scazut cu 0,6%, la 37,726 unitati pentru un dolar, inregistrand astfel un declin de 2% la nivelul saptamanii. De asemenea, rubla a coborat cu 0,4% fata de moneda europeana, la 48,672 unitati pentru un euro.
Deprecierea semnificativa a rublei vine ca urmare a noilor sanctiunile impuse de UE, care vizeaza 15 companii din Rusia. Prin aceste noi masuri, UE blocheaza finantarea datoriei pentru trei dintre cele mai importante companii rusesti din energie, si anume Rosneft, Transneft si filiala petroliera a Gazprom - Gazprom Neft.
In acest sens, presedintele SUA Barack Obama a declarat ca Statele Unite "vor inaspri si inmulti" masurile impotriva Moscovei, in domenii ca finantele, energia si apararea.
In replica, Dimitri Pescov, unul dintre purtatorii de cuvant ai presedintelui rus Vladimir Putin a afirmat ca Rusia ar putea interzice importurile de haine si masini la mana a doua din Uniunea Europeana.
Pe acelasi subiect: