Nicolescu: Gazprom nu mai scade volumul gazelor. Jocul "uite reducerea, nu e reducerea" va continua
Gazprom a comunicat ca de marti pana joi nu va scadea volumele de gaz destinate Romaniei, cum anuntase in urma cu o zi, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, aratand ca acest joc "uite reducerea, nu e reducerea" ar putea continua in saptamanile urmatoare.
"Ati vazut aceasta decizie stranie a Gazprom, de diminuare a volumelor de gaze. Ieri seara Gazprom a trimis un fax in care spune ca de azi pana joi volumele de gaze vor fi la parametrii agreati. Tot nu avem un punct de vedere oficial", a afirmat Nicolescu.
El a adaugat ca se asteapta ca acest joc "uite reducerea, nu e reducerea", prin care se incearca sa se transmita o stare de neliniste in unele tari europene, sa continue in saptamanile urmatoare.
"Din fericire pentru noi aceste lucruri nu au efecte. Cei care fac astfel de jocuri vor pierde mult pe termen mediu si lung, pentru ca imaginea de furnizor de energie de incredere (...) este discutabila avand in vedere ce se intampla in ultimele zile", a continuat Nicolescu.
Ministrul a mai spus ca Romania are suficiente stocuri de gaze pentru perioada de iarna, iar importurile de gaze rusesti sunt nesemnificative, astfel incat sistarea livrarilor de gaze rusesti nu va avea efecte asupra consumatorilor.
Luni, Razvan Nicolescu declara ca Romania nu ar avea nicio problema in perioada de iarna chiar daca Gazprom ar opri in totalitate livrarile de gaze si iarna ar fi extrem de dificila, mentionand ca grupul rus va reduce din nou cantitatile furnizate clientilor din Romania.
Nicolescu arata ca livrarile de gaze rusesti vor scadea cu 10% incepand de marti pana duminica, precizand ca si de aceasta data reprezentantii Gazprom nu au comunicat autoritatilor de la Bucuresti motivele reducerii volumelor de gaze. El nu excludea ca situatia importurilor de gaze rusesti sa se schimbe de la ora la ora.
Romania consuma anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale si produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenta este importata din Rusia, prin firme intermediare, la preturi mai mari decat cele ale gazelor produse intern.
Uniunea Europeana a instituit vineri noi sanctiuni la adresa Rusiei, care prevad printr altele masuri specifice impotriva unor rusi si ucraineni acuzati ca sunt implicati in conflictul din Ucraina, dar si blocarea finantarii datoriei pentru trei companii petroliere, si anume Rosneft, Transneft si filiala petroliera a Gazprom - Gazprom Neft.