Ministrul pentru Energie: Mai multe companii fac lobby la Bruxelles pentru scumpirea gazelor. Mesajul meu este sa-si foloseasca banii mai bine, pentru ca nu vor reusi
Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energire. Foto: Mediafax
Ministrul delegat pentru Energie sustine ca mai multe companii au facut lobby la Bruxelles pentru majorarea pretului la gazele destinate populatiei, vizand cresterea propriilor venituri prezente si viitoare, dar le sfatuieste sa cheltuiasca banii mai bine, pentru salariile angajatilor si investitii.
"Nu o sa le dau numele acum, insa ele stiu foarte bine la ce ma refer. Nici aceasta plangere facuta la DG Enterprise nu a venit asa, de undeva, nu a picat din cer, dar eu le spun, va repet, mesajul meu este sa-si foloseasca banii mai bine, pentru cresterea salariilor propriilor angajati, pentru a face investitii, pentru a face lucruri sustenabile decat sa faca actiuni de lobby la Bruxelles, pentru ca nu vor reusi. Stiu legislatia, avem argumente sociale, avem argumente economice, si am suficienta credibilitate si dorinta de a ma bate pentru interesele Romaniei acolo", a explicat ministrul pentru Energie, Razvan Nicolescu, citat de Mediafax.
Departamentul pentru Energie a propus Comisiei Europene sa accepte amanarea cu doi ani si jumatate a calendarului de liberalizare a pretului gazelor pentru populatie, precum si mentinerea, pana cel putin la 1 iulie 2016, a pretului actual al gazelor produse intern.
El a aratat ca ultima discutie de la Comisia Europeana a avut un rezultat bun, chiar daca nu s-a ajuns inca la o concluzie, adaugand ca in cele din urma Romania ar putea ajunge la Curtea Europeana de Justitie pentru a-si apara pozitia.
El a explicat ca in procedura de infringement declansata impotriva Romaniei se vorbeste ca liberalizarea nu se face in mod corect, in sensul ca se da prioritate consumatorului casnic din Romania la gazul din intern.
"Sunt doua lucruri separate, in primul rand trebuie sa finalizam aceasta procedura de infrigement si sa ne fie recunoscut acest drept, de a da prioriate populatiei la gazul din intern, si in al doilea rand trebuie sa stabilm noi, intern, ce facem cu pretul la gaz pentru populatie si cat de sustenabile sunt", a continuat Nicolescu.
Potrivit ministrului Energiei, pentru a amana aplicarea majorarii pretului la gaze de la 1 octombrie, Guvernul va trebui sa emita o hotarare de guvern, iar mai apoi o amanare de cativa ani va necesita modificarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale 123/2012.
Calendarului de liberalizare a pretului gazelor, convenit de Guvern cu Comisia Europeana in 2012, prevede ca acest proces sa se incheie la 31 decembrie 2018. In cazul in care CE va fi de acord cu propunerea Departamentului pentru Energie, liberalizarea va fi operata pana la 1 iulie 2021.
Calendarul de liberalizare presupune mai multe cresteri trimestriale ale pretului gazelor din productia interna.
Romania consuma anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale si produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenta este importata din Rusia, prin firme intermediare, la preturi mai mari decat cele ale gazelor produse intern.
Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja in piata libera, in timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpara gaze la pret reglementat.
Pe acelasi subiect: