Femeia de 81 de ani si nepotul ei de 16 au fost gasiti in orasul Ishimaki. Adolescentul a reusit sa se urce pe acoperis si sa strige dupa ajutor. I-a dus pe salvatori direct la bunica sa, care zacea printre resturile a ceea ce fusese candva, o bucatarie. Extrem de slabiti, cei doi au fost dusi la spital, cu elicopterul.

In paralel, la Fukushima, specialistii lupta fara pauza impotriva unui inamic invizibil si nemilos - pericolul radioactiv.

Tehnicienii au reusit inca de vineri sa traga o linie de inalta tensiune pana in interiorul centralei. Insa dupa doua zile electricienii, pompierii si inginerii au avut succes doar la rectorul 2. Specialistii raman precauti si realisti.

Atunci cand vor reusi sa stabilizeze situatia, autoritatile japoneze vor inchide definitiv centrala. Este inevitabil, daca ne gandim ca apa de mare folosita la operatiunile de racire, este corosiva si a compromis componente vitale ale centralei.

In Sendai, oras aflat la 80 de kilometri de Fukushima, radiatiile au atins 0.15 microsiverti, de 5 ori peste nivelul obisnuit. Cu toate acestea...

Si la Tokyo, oamenii sunt ingrijorati. La o zi dupa ce li s-a spus ca in apa potabila exista urme de iod radioactiv, au aflat ca produse ca laptele si spanacul provenite din fermele aflate la 120 de kilometri distanta de centrala Fukushima, sunt contaminate.