Mai mult, biroul de presa al ministrului maghiar sustine ca declaratia a fost "gresit interpretata".

Oficialul din Ungaria, tara care a preluat de la 1 ianuarie presedintia UE, a spus ca cele doua tari mai au de indeplinit “o serie de conditionalitati”, si ca aderarea la termenul stabilit initial, martie 2011, este imposibila, potrivit agentiei germane DPA. Astfel, intrarea celor doua tari in Schengen a fost amanata pana in octombrie. Anuntul a pus pe jar presa din intreaga lume, iar reactiile nu au intarziat sa apara!

Autoritatile de la Bucuresti spun ca nu au primit niciun anunt oficial din partea Comisiei Europene sau a Ungarie referitor la o posibila amanare a aderarii.

In urma cu cateva saptamani, Franta si Germania au trimis Comisiei Europene o scrisoare prin care cereau amanarea intrarii Romaniei si Bulgariei in Schegen.

Reactia presedintelui Traian Basescu a fost cat se poate de dura – "discriminare" la adresa romanilor.

El a spus ca tinta scrisorii este o discriminare la adresa romanilor, pentru ca se cere amanarea intrarii in Schengen pentru motive care nu tin de aquis-ul Spatiului.

Basescu a mentionat, in acelasi timp insa, ca scrisoarea contine si afirmatii reale despre situatia din Romania.

La randul sau, ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, declara atunci ca Romania a indeplinit toate clauzele asumate in fata partenerilor europeni in ceea ce priveste securizarea frontierelor, el precizand ca decizia privind aderarea este politica si indemnand la optimism.

"Romania si-a indeplinit toate clauzele asumate in fata partenerilor europeni in ceea ce priveste securizarea frontierelor. Acest lucru il spune si ultimul raport primit la MAI, am indeplinit securizarea frintierelor", a spus Igas.

El a aratat ca decizia aderarii Romaniei la Schengen este una politica si a precizat ca, in opinia sa, statele care in acest moment sunt reticente, respectiv Germania si Franta, vor evalua mai bine declaratiile din scrisoarea trimisa CE.

Imediat dupa trimiterea scrisorii de catre cele doua tari, Ungaria si-a exprimat dezamagirea, in conditiile in care largirea spatiului Schengen era una dintre prioritatile sale la sefia Uniunii Europene.

Autoritatile romane au cerut Ungariei declaratia ministrului, pentru o traducere exacta

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat ca in momentul de fata presedintia ungara a UE are pe agenda extinderea Spatiului Schengen, el precizand insa ca autoritatile romane au cerut ministerului ungar de Interne declaratia lui Sandor Pinter.

El a precizat ca autoritatile de la Bucuresti asteapta data de 14 ianuarie pentru prezentarea in Consiliul European a ultimului raport de evaluare privind indeplinirea criteriilor pentru aderarea Romaniei la Schengen.

Baconschi a apreciat ca nu exista motive sa fie amanata aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.

Pentru a intra in spatiul Schengen este nevoie de votul unanim al tuturor statelor membre UE.

Din cauza pozitiei Frantei si Germaniei, aderarea ultimelor doua state intrate in UE, respectiv Romania si Bulgaria, va fi amanata.

Franta este ingrijorata de potentialul aflux de romi din Romania si Bulgaria, in cazul deschiderii totale a granitelor, in timp ce Germania ar fi preocupata de efectul asupra imigratiei, in special pentru cetatenii turci.

Ce este spatiul Schengen?

Acordul pentru Spatiul Schengen a fost semnat in 1985 de Belgia, Germania, Franta, Luxemburg si Olanda, pentru libera circulatie pe teritoriul acestor tari.

In prezent, din Schengen fac parte 25 de state, 22 de tari membre UE (Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Tarile de Jos, Ungaria), precum si trei care nu fac parte din blocul comunitar (Norvegia, Islanda si Elvetia).

Citeste AICI mai multe despre spatiul Schengen!