Deoarece, pentru a intra in spatiul Schengen, este nevoie de votul unanim al tuturor statelor membre UE, pozitia franco-germana va determina un nou calendar, potrivit diplomatilor, scrie publicatia citata.

Aceasta situatie va fi insa deosebit de dezamagitoare pentru Ungaria, care preia presedintia UE la 1 ianuarie si care spera sa refaca relatiile dintre "vechile" state membre, ca Germania si Franta, si cele nou intrate in blocul comunitar, in principal din estul Europei.

Franta, insa, este ingrijorata de potentialul aflux de romi din Romania si Bulgaria, in cazul deschiderii totale a granitelor, in timp ce Germania ar fi preocupata de efectul asupra imigratiei, in special pentru cetatenii turci.

Ministrii de Interne ai Frantei si Germaniei au transmis CE o scrisoare prin care se solicita amanarea aderarii Romaniei, dar si a Bulgariei, la Schengen, solicitarea fiind de asemenea adresata presedintiei belgiene a UE si Ungariei, care va prelua presedintia de la 1 ianuarie.

Presedintele Traian Basescu a avut o reactie dura la adresa celor doua tari, sustinand ca scrisoarea ministrilor de interne francez si german prin care se cere Comisiei Europene amanarea intrarii Romaniei si Bulgariei in Schengen este "o discriminare" la adresa romanilor.

Premierul Emil Boc a declarat, de asemenea, ca Romania trebuie sa-si convinga partenerii europeni ca "nu poate fi oaia neagra a UE", adaugand ca Bucurestiul cere doar "respectarea regulilor jocului in privinta aderarii la Schengen" si aplicarea acelorasi criterii care au fost folosite si in cazul celorlalte state.