"Am repetat de mai multe ori: Romania si-a indeplinit si isi va indeplini toate angajamentele tehnice legate de aderarea la Spatiul Schengen. Orice alta conexiune cu alte aspecte de natura politica nu sunt altceva decat incalcari ale Tratatului de aderare si eu cred ca, fiind in UE, toti trebuie sa respectam legislatia UE, tratatul UE si in consecinta sper ca pana la urma intelepciunea, maturitatea si respectarea regulilor jocului vor predomina in Consiliul UE si Romania va castiga", a spus Emil Boc, citat de Mediafax.

Intrebat daca are vreun plan in acest sens, Emil Boc a precizat: "Planul este ca, pana la capat, Romania sa nu aiba niciun fel de problema tehnica iar in acest moment toate rapoartele europene confirma ca suntem in grafic, iar din punct de vedere politic trebuie sa-i convingem pe partenerii europeni ca Romania nu poate fi oaia neagra a UE, ca Romania, daca isi respecta angajamentele, trebuie sa stea la masa UE ca si celelalte state in privinta Schengen".

Ministrii de Interne ai Frantei si Germaniei au transmis CE o scrisoare prin care se solicita amanarea aderarii Romaniei, dar si a Bulgariei, la Schengen, solicitarea fiind de asemenea adresata presedintiei belgiene a UE si Ungariei, care va prelua presedintia.

Presedintele Traian Basescu a avut, la randul sau, o reactie dura la adresa celor doua tari, sustinand ca scrisoarea ministrilor de interne francez si german prin care se cere Comisiei Europene amanarea intrarii Romaniei si Bulgariei in Schengen este "o discriminare" la adresa romanilor.