Franta si Germania au decis sa blocheze aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul european in care se poate calatori fara pasaport.

Ministrii german si francez de Interne au trimis Comisiei Europene o scrisoare in care au apreciat ca este "prematur" sa se permita aderarea celor doua tari la zona Schengen in martie 2011, adaugand ca Romania si Bulgaria trebuie sa faca "progrese ireversibile" in lupta impotriva coruptiei si crimei organizate, relateaza BBC News Online.

Spatiul Schengen nu se va deschide pentru Bulgaria si Romania atat de curand cum sperau, noteaza la randul sau Euronews.

Un purtator de cuvant al Ministerului german de Interne a declarat ca Thomas de Maiziere si omologul sau francez, Brice Hortefeux, considera ca cele doua tari, care au aderat la Uniunea Europeana in 2007, nu indeplinesc inca cerintele pentru intrarea in spatiul de calatorie fara viza, scrie agentia Associated Press.

Aceste deficiente ar putea avea "consecinte grave pentru securitatea Uniunii Europene" si, prin urmare, ar putea duce la scepticism cu privire la o aderare "prea rapida" la zona Schengen, a adaugat purtatorul de cuvant.

Cotidianul irlandez Irish Sun scrie ca expertii din statele UE care au vizitat Romania si Bulgaria vor prezenta un raport special in ianuarie, pentru a permite celorlalte Guverne sa decida daca vor accepta aderarea celor doua tari.

Ministrii UE ar urma sa ia o decizie la sfarsitul lui martie privind aderarea Romaniei si Bulgariei, pe baza unui raport al Comisiei Europene, care ar trebui sa fie prezentat in februarie, mentioneaza la randul sau agentia germana DPA.

Scrisoarea franco-germana pare sa ofere noi dovezi ca unele Guverne UE au indoieli cu privire la admiterea celor doua tari in Uniunea Europeana in 2007, care a fost acceptata in pofida problemelor cu coruptia si crima organizata.

Acest anunt a intervenit la o zi dupa ce ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, a afirmat ca intrarea celor doua tari in spatiul Schengen este unul dintre obiectivele presedintiei ungare a UE, noteaza DPA.

Aderarile Romaniei si Bulgariei la UE in 2007 au fost "prost negociate", deoarece chestiunile de securitate si problemele minoritatilor au fost "ascunse sub pres", au declarat pentru AFP mai multi negociatori, sub acoperirea anonimatului.

In timp ce Sofia a anuntat ca “va face totul” pentru a indeplini criteriile impuse de UE, pentru a fi primita in Schengen in martie, autoritatile de la Bucuresti au reactionat cu exigenta.

Vezi ce au declarat presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc.