Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca scrisoarea ministrilor de interne francez si german prin care se cere Comisiei Europene amanarea intrarii Romaniei in Schengen este "o discriminare" la adresa romanilor.

El a spus ca tinta scrisorii este o discriminare la adresa romanilor, pentru ca se cere amanarea intrarii in Schengen pentru motive care nu tin de aquis-ul Spatiului. Basescu a mentionat ca, in acelasi timp, scrisoarea contine si afirmatii reale despre situatia din Romania.

"In urma deciziei COREPER s-a inaintat la Parlament documentatia pentru avizul consultativ de intrare in UE. Decizia cu privire la accesul in Schengen o va lua Consiliul JAI. Dincolo de discriminare se ajunge la exagerari. Domnii ministri (ministrii de Interne francez si german -n.r.) leaga accesul Romaniei in Schengen de gestionarea frontierelor la nivelul UE. Cei doi fac referire la politica de azil a UE ca si cum ar avea vreo legatura cu accesul Romaniei la Schengen. Este o argumentatie fortata, facuta din lipsa de argumente", a declarat Basescu.

Presedintele Traian Basescu a mai spus ca Romania nu va accepta o discriminare din partea nimanui, fie ele si cele mai puternice state.

El a afirmat ca Romania are dreptul sa se bata pentru drepturile ei si ca trebuie sa aiba aceleasi conditii pe care le au si celelalte state.

"Scrisoarea contine si realitati ale noastre, care nu pot fi contestate pentru ca si eu si multii altii le-au semnalat frecvent. Pe fond este vorba de functionarea justitiei si a institutiilor statului. Inca avem probleme in functionarea CSM", a explicat Basescu.
Seful statului a aprecizat ca un precedent de incalcare a tratatului de aderare al unui stat poate duce la alte abuzuri in continuare.

"Trebuie sa avem aceleasi conditii de acces pe care le-au avut toate statele", a spus Basescu.

Seful statului a adaugat ca are obligatia sa clarifice pozitiile ministrilor de interne francez si german prin care se cere Comisiei Europene amanarea intrarii Romaniei in Schengen, el spunand ca spera sa faca acest lucru dupa sarbatori.

"Nu vreau sa analizez motivarile pozitiilor acestor doi ministri. Sper sa putem clarifica si la nivel bilateral si la nivelul Uniuniii Europene aceasta situatie. In calitate de sef de stat am obligatia sa clarific in timp util pozitia celor doi ministri de Interne", a afirmat seful statului.

Ce spune ministrul de Interne?

La randul sau, ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a declarat, marti, ca Romania a indeplinit toate clauzele asumate in fata partenerilor europeni in ceea ce priveste securizarea frontierelor, el precizand ca decizia privind aderarea este politica si indemnand la optimism.

"Romania si-a indeplinit toate clauzele asumate in fata partenerilor europeni in ceea ce priveste securizarea frontierelor. Acest lucru il spune si ultimul raport primit la MAI, am indeplinit securizarea frintierelor", a spus Igas.

El a aratat ca decizia aderarii Romaniei la Schenghen este una politica si a precizat ca, in opinia sa, statele care in acest moment sunt reticente, respectiv Germania si Franta, vor evalua mai bine declaratiile din scrisoarea trimisa CE.

"Stim ca este o decizie politica. Haideti sa asteptam cu speranta anul viitor, la inceput, cand decizia se va lua in Consiliul JAI. E nevoei de consens, dar eu cred ca, intr-un final si statele care sunt mai rezervate vor evalua mai bine aceste declaratii, scrisori, si eforturile Romaniei, care nu sunt mici, sa fie luate in considerare”, a explicat Igas.

El a mai spus ca nu cred ca este normal sa se extinda solcitarile si conditionalitatile si ca, in acest sens am avut discutii cu toate tarile reprezentate in forumul Salzburg, are au asigurat Romania ca i se va cere acelasi lucru care s-a solicitat ultimelor tari care au aderat.

Intrebat daca are de gand sa isi aume prin demisie un eventual esec, Igas a catalogat intrebarea drept "rautacioasa", el subliniind ca "ceea ce trebuia sa faca MAI, a facut".

El a aratat ca a avut discutii la Burexelles cu inalti oficiali si a primit asigurari ca Romania va fi primita in spatiul Schenghen fara alte conditionallitati.

"Cand s-a inceput demersul de aderare, ni s-au cerut sa securizam frontierele. Am facut. In baza raportului pe care il avem, speram ca in 2011, la termenul convenit, sa devenim o tara cu drepturi depline din punct de vedere al libertatilor in Schenghen", a adaugat Igas.

Ce spune Blaga?

Fostul ministru al Administratiei si Internelor, Vasila Blaga, a declarat, marti, ca decizia aderarii Romaniei la  este politica, el precizand ca, in ce il priveste, MAI si-a facut datoria si ca intreaga clasa politica romaneasca trebuie sa isi asume un eventual esec.

"Integrarea in spatiul Schenghen este obiectivul strategic al Romaniei, in acest moment, si, pana la urma, in intregime clasa politica romaneasca are responsabilitate in zona asta. Pot sa spu ca, daca ne uitam la respectarea conditiilor tehnice, in ceea ce ma priveste, MAI si-a facut datoria", a spus Blaga.

El a aratat ca Romania trebuie, pana la urma, sa indeplineasca conditionalitatile impuse pana in martie 2011 sau in cursul anului viitor.

Blaga a aratat ca Romania este nedreptatita intrucat i se impun conditionalitati suplimentare in comparatie cu statele care au aderat la 1 ianuarie 2007.

"Sunt convins ca suntem nedreptatiti, pentru ca, pentru prima sata la aderarea unui stat, se iau in considerare si alte conditii decat cele tehnice, asa cum s-a intamplat cu statele care au aderat la 1 ianuarie 2007. Cu toate acestea, cele doua principale state membre ale UE (Franta si Germania, n...) – ele decid in ansamblu politica UE - si-au exprimat retineri", a spus Blaga.

El a aratat ca unul dintre cele doua state a cazut testele in ce priveste monitorizarea frontierelor maritime, in timp ce Romania a fost nominalizata ca exemplu de bune practici in UE.

"De ce spun ca suntem nedreptatiti? In momentul in care Romania a fost monitorizata pe frontierele maritime, un alt stat membru, chiar unul dintre cele doua state, a fost monitorizat la randul sau pe frontierele maritime, pentru ca a intra in Schenghen nu inseamna ca ti-ai rezolvat toate problemele odata, ci ca in continuare aduci un spor de securitate spatiului pe care il gestionezi, iar acea tara a cazut la testele respective, pe cand Romania a fost nominalizata ca exemplu de bune practici in UE", a spus Blaga.

El a precizat ca scrisoarea trimisa CE de Franta si Germania, in care se cere amanarea aderarii Romaniei, se refera si la Romania, si la Bulgaria si, in consecinta, trebuie luate in considerare potentialele neajunsuri din ambele state, in conditiile in care este evident ca referirea la combaterea crimei organizate priveste Bulgaria.

Ministrii de Interne ai Frantei si Germaniei au transmis CE o scrisoare prin care se solicita amanarea aderarii
Romaniei, dar si a Bulgariei, la Schengen, solicitarea fiind de asemenea adresata presedintiei belgiene a UE si Ungariei, care va prelua presedintia, au declarat surse europene.

Sursele citate au declarat, pentru Mediafax, ca este vorba despre un demers franco-german adresat atat Comisiei Europene, cat si presedintiei belgiene in exercitiu a UE, precum si viitoarei presedintii ungare a Uniunii, al carei mandat va incepe la 1 ianuarie 2011.

Ministrii de Interne ai Germaniei si Frantei au apreciat, in scrisoarea transmisa CE, ca decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen ar trebui discutata "cand cele doua state vor incepe progrese ireversibile in lupta impotriva coruptiei, a criminalitatii organizate si a reformei".

"Nu sunt reunite toate conditiile pentru aderarea celor doua tari la Spatiul Schengen", scriu cei doi ministri in scrisoarea obtinuta de RFI Romania.

Vezi mai multe despre ce inseamna spatiul Schengen!