10 greseli de business. Cum isi cer scuze sefii Skype, Sony sau Toyota VIDEO
Mike Lazaridis, fondatorul Research in Motion, a postat un videoclip pe YouTube in care isi cerea scuze pentru functionarea defectuoasa a serviciilor BlackBerry. Nu este insa primul caz. Cei de la Wall Street Journal au facut o lista cu sefii unor giganti care au utilizat aceeasi metoda pentru a explica greselile companiei.
Lazaridis, seful Research In Motion, producatorul BlackBerry, si-a cerut scuze intr-un video ce dureaza 18 secunde.
CEO-ul Netflix, Reed Hastings, a postat un video de 17 secunde in care justifica recentele cresteri de preturi practicate de companie.
Oficialul Groupon, Andrew Mason, a avut nevoie de 34 de secunde pentru a-si cere scuze pentru functionarea cu probleme a site-ului in preajma anului nou 2011.
Fostul CEO al JetBlue, David Neeleman, a apelat la aceasta modalitate in 2007 cand o problema de zbor identificata la unul dintre avioane a facut ca 130.000 de pasageri sa ramana blocati intr-un aeroport.
In urma cu doi ani, doi angajati ai Domino's Pizza au postat pe YouTube un videoclip defaimator, care a fost urmat de unul al presedintelui de atunci al unitatilor din SUA, care si-a cerut scuze (in 14 secunde).
Si cei de la Skype au apelat la internet pentru a-si face cunoscut punctul de vedere. Anul trecut, cand utilizatorii nu au putut folosi serviciile Skype timp de 24 de ore, CEO-ul Tony Bates a promis compensatii (in 13 secunde) clientilor care aveau conturi premium.
Cativa calatori care au circulat cu Eurostar in decembrie 2009 isi vor aminti orele petrecute blocati in zapada. Atunci, in 5 secunde, seful companiei, Richard Brown, si-a cerut scuze, insa, nu a oferit niciun fel de daune calatorilor.
Acest top nu putea sa nu il includa si pe CEO-ul British Petroleum, Tony Hayward, care a si demisionat intre timp. Intr-un spot tv de 60 de secunde, acesta si-a exprimat regretul pentru accidentul din Golful Mexic si a rostit "faimoasa replica" - "Mi-as dori vechea viata inapoi".
In ultimul an, cei de la Sony au fost tinta a numeroase atacuri ale hackerilor si conturile a milioane de clienti au fost compromise. Pentru acest lucru, directorul de produs al Sony, Kazuo Hirai, a apelat la YouTube pentru a-si exprima regretul (in 19 secunde).
Cand Toyota a rechemat un numar impresionant de masini in service anul trecut, oficialii si-au cerut scuze in mod repetat in timpul conferintelor de presa organizate atunci. Dar, Jim Lentz, seful Toyota SUA, si Jon Williams, directorul Toyota din Marea Britanie au folosit si YouTube pentru a-si intari spusele (in aproape 25 de secunde).
Citeste si