Unele banci sunt ipocrite in relatia cu Hidroelectrica, spune administratorul judiciar
Bancile au expunere de 378 milioane euro pe Hidroelectrica, aflata in insolventa, iar unele institutii de credit au o anumita "ipocrizie" in relatia cu aceasta, facand de 20 de ani "bani frumosi", fara vreun incident, a declarat administratorul judiciar al producatorului de energie, Remus Borza.
"Se vorbeste mult despre expunerea bancilor pe Hidroelectrica. Din punctul meu de vedere este si o anumita ipocrizie din partea unor banci. In toti acesti 20 de ani bancile au facut bani frumosi, au avut rulaje, linii de finantare sau de credit, n-au avut niciodata niciun incident cu Hidroelectrica. Expunerea bancilor este de doar 378 milioane euro, in presa apar cu totul alte cifre. Bancile nu au niciun risc", a afirmat Borza in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata astazi la Pro TV.
Datoriile pe termen scurt ale Hidroelectrica se ridica 1,1 miliarde de lei. De asemenea, compania are datorii comerciale tot de 1,1 miliarde lei.
Hidroelectrica are credite contractate pe termen scurt de la ING (38 milioane lei), Alpha Bank Romania (80 milioane lei), BRD (300 milioane lei), Citibank Europe (46 milioane dolari), RBS Bank (32 milioane euro), Libra Bank (13,5 milioane lei) si Banca Transilvania (120 milioane lei).
Datoriile pe termen lung sunt in valoare totala de 1,5 miliarde lei, din care 1,42 miliarde lei reprezinta obligatii catre banci.
Compania are contracte de finantare pe termen lung cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (110 milioane dolari), UBS AG (circa 30 milioane franci elvetieni), Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (66 milioane euro), Citi International (75 milioane euro), ING Bank Amsterdam (60 milioane euro), BCR (50 milioane euro) si Unicredit Bank Austria (117,3 milioane euro).
"Garantiile la credite sunt veniturile Hidroelectrica din vanzarea energiei, care nu pot decat sa creasca, prin urmare garantiile bancilor nu pot decat sa creasca", a declarat seful OPSPI, Remus Vulpescu, in aceeasi emisiune.
Potrivit bilantului companiei, profitul net a scazut anul trecut de 45 de ori, de la 292,3 milioane lei, la 6,4 milioane lei, in conditiile in care veniturile totale au coborat de la 3,41 miliarde lei la 3,18 miliarde lei, iar cheltuielile au urcat de la 3,02 la 3,14 miliarde lei.
Borza afirma in 25 mai ca bancile nu ar trebui sa fie ingrijorate ca Hidroelectrica nu isi va plati ratele la credite, intrucat compania are bani.
Mai multi bancheri au criticat in termeni duri decizia Guvernului de a introduce in insolventa una dintre cele mai mari companii de stat, mentionand printre altele ca in urma acestei hotarari bancile care au creditat Hidrolectrica vor fi nevoite sa constituie provizioane, iar investitorii straini vor privi cu neincredere Romania.
Directorul general ING Romania, Misu Negritoiu, a afirmat saptamana trecuta ca intrarea in insolventa a companiei este "absolut contraproductiva" si reprezinta "o mica jonglerie damboviteana".
Presedintele Bancpost, Mihai Bogza, a declarat ca decizia este mai ingrijoratoare pentru Romania decat rezultatul alegerilor din Grecia, din cauza riscului reputational al statului, argumentand ca nu se raspunde "la un smen cu un smen".
La randul sau, Henk Paardekooper, presedinte al RBS Romania, a aratat ca intrarea in insolventa a fost surprinzatoare, pentru ca nu s-a mai intalnit ceva similar in istoria recenta a Romaniei, chiar daca alte state au ales solutii de acest gen in ultima perioada.
Directorul general adjunct BRD - Groupe Societe Generale, Claudiu Cercel, a spus ca masura adoptata in cazul Hidroelectrica "se poate interpreta ca un atac la institutia contractului" si ar putea incuraja si alte companii sa procedeze la fel.
De asemenea, presedintele Raiffeisen, Steven van Groningen, a afirmat ca ii e foarte greu sa le explice investitorilor straini ce s-a intamplat la Hidroelectrica si de ce a intrat in insolventa, mai ales ca multe alte companii de stat se afla intr-o situatie financiara mult mai grava.
Euro Insol: Daca "baietii destepti" nu accepta conditiile, denuntam acordurile cu Hidroelectrica
De asemenea, administratorul judiciar al Hidroelectrica a anuntat ca vrea solutii amiabile privind contractele directe de vanzare a energiei, urmand sa initieze in iulie discutii cu beneficiarii acordurilor, dar a adaugat ca, daca acestia nu vor accepta noile conditii, contractele vor fi denuntate.
"Ca administrator judiciar, ne-am manifestat disponibilitatea sa gasim o solutionare amiabila, i-am invitat la discutii saptamana viitoare, a fost un apel public, prin media. Majoritatea dintre acesti parteneri inca ai Hidroelectrica si-au manifestat disponibilitatea de a participa la discutii. Evident, nu vom mai fi in situatia in care sa acceptam conditii de negociere, de exemplu reducerea cantitatilor doar cu 5%. Daca nu se vor finaliza in conditiile dorite de Hidroelectrica, evident ca vor avea aceeasi soarta (vor fi reziliate, ca si contractul cu Euro-P.E.C., n.r.)", a declarat Borza.
Hidroelectrica a intrat in insolventa in 20 iunie, la solicitarea Consiliului de Administratie. Consiliul si-a motivat cererea prin scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" si al secetei din 2011.
Euro Insol a denuntat marti contractul cu Euro-P.E.C. Galati, din cauza datoriilor, in valoare de 37,8 milioane de lei, contract care a provocat perderi de 118,5 milioane de lei celui.mai mare producator de energie din Romania.
Euro-P.E.C. este una dintre cele zece firme, cunoscute ca "baietii destepti", care cumpara energie de la Hidroelectrica prin contracte directe, la preturi sub cele de pe piata.
In 2011 Euro-P.E.C. a cumparat de la Hidroelectrica energie de 45,3 milioane de lei. Pretul mediu platit de firma din Galati a fost de 141 lei/MWh, fata de o medie 220 lei pe piata de profil OPCOM.
Borza a adaugat ca in cadrul procesului de reorganizare a Hidroelectrica vor fi urmarite nu doar contractele de vanzare a electrciitatii, ci si cele de mentenanta, antepriza sau de prestari servicii.
"Avem contracte de paza in care platim agentul cu 24 lei pe ora, asta in timp ce la primele trei firme de profil din piata pretul este de sapte lei pe ora. (...) Vorbim de contracte de mentenannta, de antepriza de ordinul zecilor de milioane de euro cu devize supraevaluate, cu lucrari mai mult sau mai putin efectuate. Deci, nu ne uitam exclusiv la contractele bilaterale, ci si la celelalte, de prestari servicii, de antepriza, constructii, consultanta, paza, sponsorizari", a mai spus Borza.
Hidroelectrica este detinuta de Ministerul Economiei.