Administratorul special al Hidroelectrica: Traderii sunt vitali in energie daca "se respecta reteta", ceea ce nu se intampla insa
Traderii au un rol vital in domeniul energiei si in economie atata timp cat "se respecta reteta", lucru care in Romania nu se intampla nici in "politica, zacusca sau in comertul cu energie", a declarat seful OPSPI, Remus Vulpescu.
"In toata industria si economia mondiala exista traderi, care sunt esentiali cat timp se respecta reteta. In Romania din pacate reteta nu prea se respecta, fie ca vorbim de politica, zacusca sau de comertul cu energie. Ei au in mod normal rolul de a veni sa finanteze un producator sau un consumator industrial de energie, avand acces la finantare mai ieftina in alte piete sau gestionand portofolii financiare mult mai mari decat nevoile acelui producator sau acelui consumator. Ei pot gestiona parti mari dintr-un sistem, cum este cel al energiei din Romania., dar in mod sanatos", a afirmat Vulpescu la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV. El a fost desemnat si administrator special la Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania.
Compania, aflata in insolventa, are contracte directe de vanzare a energiei cu traderi sau producatori industriali, la preturi sub cele din piata. Primele astfel de acorduri au fost incheiate in perioada 2001-2003, contractele fiind prelungite pana in 2018. Comisia Europeana a deschis la finele anului trecut o investigatie asupra acestor contracte, suspectand un ajutor de stat ilegal. O alta investigatie a fost initiata si de Consiliul Concurentei, relateaza Mediafax.
"In aceste contracte nu este prevazut niciun fel de pret de referinta. Aceste contracte sunt complet decuplate de la orice fel de mecanisme de piata, pentru ca ele prevad un pret fix in lei. (...) Contractele baietilor destepti chiar sunt preferentiale, daca ma intrebati pe mine", a afirmat Vulpescu.
Potrivit acestuia, un mod "sanatos" in care traderii de energie ar putea "respecta reteta" ar fi sa plateasca in avans pe un an contravaloarea energiei achizitionata de la Hidroelectrica. "De exemplu, sa finanteze Hidroelectrica prin plata in avans a energiei pe un an. Apreciem ca ar fi putut avea un cost financiar de 5% daca erau diligenti pe o piata financiara externa. Hidroelectrica sa le acorde un discount, asa cum s-au exprimat chiar si oficialii Fondului Monetar International, de 10-12%. Un discount se refera la un pret de referinta si o marja. Din pacate nu avem un pret de referinta in aceste contracte care ar trebui sa fie pretul pietei", a continuat Vulpescu.
Acesta a adaugat ca deschiderea procedurii de reorganizare judiciara a Hidroelectrica nu a avut ca "scop central" desfiintarea contractelor bilaterale, ci a fost motivata de faptul ca producatorul de energie de stat este intr-o situatie economica dificila.
"Nu pentru desfiintarea contractelor avea Hidroelectrica nevoie sa intre in insolventa, ci pentru ca situatia ei economica impunea enuntarea unor adevaruri economice despre Hidroelectrica, luarea unor masuri economice energetice, si scopul nostru a fost sa actionam repede si hotarat sa prevenim sa ajunga intr-o situatie fara intoarcere, cum ne uitam acum cu regret si cautam solutii sa ajutam Oltchim, care in 2006-2007 era a doua perla a coroanei", a spus seful OPSPI.
Potrivit lui Vulpescu, Guvernul a incercat o noua renegociere a acordurilor, dar fara "ecou", desi contractele se situau "intr-un alt plan decat cel prevazut de lege".
"Ei au venit la discutii, dar cu alte obiective. Aceste contracte se situau deja intr-un alt plan decat cel prevazut de cadrul legislativ in vigoare. Un mecanism elementar de ajustare economica era corelarea pretului din contract cu pretul pietei si nu spun sa fie egal. Cum am spus, noi intelegem si sustinem prezenta unor intermediari in economia romaneasca atata timp cat se respecta reteta. Am vrut sa scurtam durata acestor contracte, pentru ca nu putem sa anticipam evolutia economica pana in 2018 in limitele predictibilitatii, dupa ce le corelam cu piata de energie", a adaugat el.
Remus Borza, seful administratorului judiciar al Hidroelectrica, firma Euro Insol, a declarat in emisiunea de la Pro TV ca Hidroelectrica are un cost de productie de 125 lei pe MWh, fiind cea mai ieftina energie de pe piata, urmata de cea nucleara, cu un cost de productie de 145 lei pe MWh.
Costul mediu de productie al electricitatii produse in termocentrale este de 180 lei pe MWh, in timp ce pe piata de profil tarifele se ridica la 224-225 lei pe MWh. "Care ar fi pretul corect? Evident ca daca piata merge la 190 lei, 200 lei nu ar mai fi corect", a continuat Vulpescu.
Unii dintre beneficiarii energiei de la Hidroelectrica platesc 103 lei pe MWh, sub costurile de productie ale Hidroelectrica, a mai spus Borza.
Hidroelectrica a intrat in insolventa in 20 iunie, la solicitarea Consiliului de Administratie. Consiliul si-a motivat cererea prin scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" si al secetei din 2011.