"In urma discutiilor de astazi, am semnat un memorandum de intentie care prevede o analiza tehnico-economica astfel incat South Stream sa traverseze teritoriul Romaniei. Acest proiect se realizeaza. Gazprom a efectuat deja prospectiunile in Marea Neagra si a elaborat studiul de fezabilitate, a facut studiul tarilor de tranzit si pregateste concluziile pentru studiul tehnico-economic pentru intregul proiect. Acum suntem in stadiul in care putem sa ne gandim la optimizarea proiectului, lucru discutat cu colegii romani. Constructia va începe in 2013, iar primele livrari vor avea loc in 2015", a declarat, miercuri, la Bucuresti, Alexei Miller.

Miller a vizitat Guvernul pentru a avea o discutie cu premierul Emil Boc despre proiectul South Stream de transport al gazelor naturale dezvoltat de compania rusa, dupa ce purtase discutii asemnatoare si cu oficialii Ministerului Economiei. La sediul Guvernului au fost prezenti ministrul Economiei, Ion Ariton, dar si fostul ministru de resort - Adriean Videanu.

Vizita oficialului rus vine dupa ce fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, s-a intalnit, in iunie, la Morcova, cu reprezentanti ai companiei.

De asemenea, in luna septembrie, o delegatie rusa, condusa de seful departamentului pentru managementul proiectului South Stream, Leonid Chugunov, s-a intalnit la Bucuresti cu reprezentanti ai Ministerului Economiei, Ministerului de Externe, dar si oficiali din conducerea companiilor Romgaz, Transgaz si Conpet, scrie Mediafax.

Discutiile au vizat cooperarea in sectorul energetic, in special despre perspectivele colaborarii pentru stocarea gazelor in depozite subterane si productia de energie electrica in Romania.

In cursul vizitei de astazi, presedintele Gazprom va avea discutii exclusiv cu reprezentantii Ministerului Economiei. La ora 14.00, Miller va sustine o declaratie de presa la Aeroportul Baneasa.

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu s-a intalnit, in iunie, la Moscova, cu reprezentanti ai Gazprom, pentru a discuta eventuale colaborari in domeniul energetic. La finalul discutiilor, Gazprom a anuntat ca Romania si-a confirmat interesul pentru a participa la proiectul South Stream.

South Stream, dezvoltat de Gazprom si grupul italian Eni, vizeaza transportul de gaze spre Europa pe sub Marea Neagra si prin intermediul Bulgariei. Gazoductul, care urmeaza sa fie finalizat in 2015, va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Gazoductul rusesc concureaza proiectul european Nabucco, investitie evaluata la 7,9 miliarde euro, care va alimenta pietele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspica si Orientul Mijlociu. Proiectul, cu o capacitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, este derulat de un consortiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (Romania).