"Vicepresedintele Gazprom, Alexandr Medvedev, mi-a inmanat invitatia sa participam la South Stream, pe care au dat-o si Transgaz. Vom analiza cu interes aceasta initiativa. Romania va analiza cu interes orice initiativa care contribuie la securitatea energetica a Rominiei si a UE. Suntem preocupati de initiativele care pot avea un impact pozitiv in plan regional. Am pus la dispozitia Gazprom toate datele solicititate, astfel incat partea rusa sa-si poata finaliza studiile", a declarat, vineri, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, intr-o conferinta de presa.

"Legat de South Stream, partea rusa a manifestat disponibilitatea de a discuta, stiind ca Nabucco este prioritatea noastra. Ne-au asigurat ca South Stream nu este sub nicio forma concurent al Nabucco, ci complementar. In luna martie va veni o delegatie de tehnicieni ai Gazprom la Bucuresti, sa definitivam discutiile. Asta creeaza premisele unei colaborari de lunga durata", a adaugat Videanu.

Potrivit lui, gigantul rus Gazprom este dispus sa furnizeze gaze direct Romaniei prin compania de stat Romgaz si sa colaboreze cu aceasta in explorarea de zacaminte de gaze in afara tarii, inclusiv in Rusia.

"La solicitarea de a importa direct gaze din Rusia, au fost disponibili sa incepem negocierile, dupa ce expira acordurile cu Imex Oil si WIEE, in 2012, sa avem o relatie directa, atat ca pret, cat si ca volume", a explicat ministrul Economiei. 

Romgaz si Gazprom ar urma sa infiinteze o companie mixta, in care fiecare dintre cele doua parti sa aiba 50% din actiuni, iar gigantul rus este dispus sa aiba un contract direct cu societatea de stat Romgaz si preturile sa fie negociate intre cele doua parti.

El a mai spus ca un alt subiect al discutiilor a vizat colaborarea celor doua companii in constructia de depozite subterane de imnagazinare a gazelor in Romania, cu o capacitate totala estimata undeva intre 2 si 6 miliarde metri cubi.

Grupul rus Gazprom este interesat sa furnizeze gaze in Romania prin Romgaz Medias, fara intermediari, dupa ce acordurile cu acestia vor expira, transmitea miercuri presei Ministerul Economiei printr-un comunicat.

Va reamintim ca o delegatie a Gazprom, condusa de vicepresedintele Consiliului Administrativ al grupului rus, Alexandr Medvedev, s-a intalnit miercuri la Bucuresti cu Adriean Videanu.

La intalniri au participat si reprezentanti ai Romgaz si ai Transgaz Medias, ambele companii de stat, controlate de Ministerul Economiei.

 Citeste mai mult AICI!