Gazprom estimeaza majorarea exporturilor de gaze destinate Europei de la 140 de miliarde de metri cubi in 2010 la 152 de miliarde de metri cubi in acest an, au declarat pentru Reuters surse apropiate situatiei. Totodata, grupul intentioneaza sa creasca de la 308 de dolari pe mia de metri cubi la 352 dolari pe mia de metri cubi pretul mediu al gazelor naturale destinate consumatorilor europeni, au mentionat sursele.

Preturile gazelor naturale prevazute in contractele pe termen lung incheiate de Gazprom cu clientii din Europa sunt ancorate de cotatiile petrolului, care recent au urcat peste nivelul de 100 de dolari pe baril, la maximul ultimilor doi ani.

Exporturile de gaze reprezinta principala sursa de venituri a grupului rus, care asigura un sfert din necesarul de combustibil al statelor europene.

In 2009, productia Gazprom a atins un nivel scazut record, in conditiile in care problemele economice globale au erodat cererea, iar piata a fost alimentata din exploatari neconventionale de gaze naturale din SUA.