Operatorul sistemului national de transport al gazelor, Transgaz Medias (TGN), propune Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Enegiei ca in luna iunie importurile de gaze sa reprezinte doar 0,5% din consum. 

ANRE solicita insa companiilor care importa (Romgaz, GDF Suez Energy Romania, E.ON) sa cumpere in perioda verii de piata externa 22% din cantitatile necesare, pentru ca in prezent gazele din import costa mai putin decat in lunile de iarna. 

"Estimarea Transgaz este plauzibila, insa noi solicitam sa se importe in proportie de 22%, pentru ca acum este mai ieftin. La fel am facut si in 2012. Pentru toata vara solicitam ca importurile sa acopere 20% din consum, pentru a nu avea preturi prea mari la iarna", a declarat pentru Mediafax presedintele ANRE, Niculae Havrilet. 

Gazele din import costa acum 400 dolari pe 1.000 metri cubi, fata de 550 dolari in iarna trecuta. 

In perioada verii, gazele din import, de doua ori mai scumpe decat cele din productia interna, sunt livrate in consum, in timp ce o parte a gazului intern este inmagazinat in depozite pentru a fi utilizat iarna. Scopul acestor masuri este mentinerea unui nivel cat mai constant al pretului anual platit de consumatori. 

Productia interna de gaze naturale este asigurata aproape integral de OMV Petrom (SNP) si Romgaz Medias, care acopera aproximativ doua treimi din necesar, diferenta fiind importata din Rusia, de la intermediari agreati de Gazprom. 

"Daca am accepta propunerea Transgaz, efectul ar fi scaderea pe moment a pretului pentru consumatori, dar la iarna ar trebui sa platim mai mult, pentru ca s-ar consuma gazele din productia interna", a precizat presedintele ANRE. 

Potrivit calendarului de liberalizare a pietei de gaze, asumat prin acordul dintre Guvern si Fondul Monetar International, pretul gazelor platit de consumatorii casnici va creste in 1 iulie cu 8%, respectiv cu 2% de la 1 octombrie.  Pretul la gazele destinate consumatorilor industriali va creste de la1 iulie, cu 5%, si 1 octombrie, cu 3%.