Romania da startul exporturilor gaze in UE, dupa ce Bruxelles-ul a declansat procedura de infringement, in octombrie
Exportul de gaze naturale din Romania catre statele UE este permis, fiind conditionat de existenta unor puncte de interconectare fizice intre sistemele de transport ale tarilor, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).
ANRE a emis un Ordin pentru a da posibilitatea exporturilor, avand in vedere declansarea de catre Comisia Europeana in noiembrie 2012 a procedurii de infringement impotriva Romaniei pentru neindeplinirea obligatiilor care ii revin privind normele comune pentru piata interna in sectorul gazelor naturale.
Prin aceasta reglementare s-a introdus posibilitatea exportului (fizic sau comercial) de gaze naturale din Romania catre alte tari UE, posibilitate conditionata de necesitatea existentei unor puncte de interconectare fizice intre sistemele nationale de transport ale acestor tari.
Ordinul ANRE nu exclude si nu interzice schimburile cantitative de gaze naturale (comerciale sau fizice) cu alte tari din afara spatiului comunitar, inclusiv cu Republica Moldova, aceste schimburi putand fi realizate numai in situatia existentei interconectarilor fizice intre sistemele de transport.
Romania are o singura conexiune pentru transportul gazelor cu tari din Uniunea Europeana, cu Ungaria, pe ruta Arad-Szeged, insa aceasta permite deocamdata doar importul de gaze.
Inceperea exporturilor de gaze in 2013 este una dintre obligatiile asumate de Romania fata de FMI si Comisia Europeana (CE). CE a declansat in luna octombrie procedura de infringement in cazul Romaniei, pentru ca nu asigura exportul de gaze.
Principalii producatori de gaze din Romania sunt compania de stat Romgaz Medias si OMV Petrom (SNP), din grupul austriac OMV. Cele doua companii asigura aproximativ doua treimi din necesarul de gaze, iar diferenta este importata in principal din Federatia Rusa.
Pe acelasi subiect: