Sterling Resources: Romania ar putea deveni pana in 2020 exportator net de gaze naturale. Vom face descoperiri majore in 2013
Romania ar putea deveni exportator net de gaze pana in anul 2020, dupa posibile descoperiri importante de depozite gazeifere in acest an, care ar plasa rezervele romanesti din Marea Neagra la 600 de miliarde de metri cubi, a declarat seful diviziei romane a Sterling Resources, Marc Beacom.
"Este cel mai atractiv an de pana acum pentru explorare si foraj in sectorul romanesc al Marii Negre. Presupun ca vom vedea descoperiri majore, cu toate sapaturile care vor avea loc in 2013", a declarat Beacom, directorul general al diviziei romanesti a companiei canadiene Sterling Resources, intr-un interviu acordat Bloomberg la Sofia.
Pentru exploatarea rezervelor de 600 miliarde de metri cubi previzionate de Beacom va fi nevoie de investitii de pana la 30 miliarde de dolari, potrivit managerului Sterling, care citeaza un studiu efectuat de compania de consultanta Purvin & Gertz.
Cheltuielile operationale necesare pentru productie ar putea ajunge la 25 miliarde de dolari, a afirmat el. Totodata, guvernul roman ar urma sa incaseze 45 miliarde de dolari din taxe si redevente pe parcursul exploatarilor, anticipeaza Beacom.
"Este practic o apreciere estimativa, iar pana cand vom incepe sa foram si sa dovedim rezervele nu vom sti despre cat este vorba, suntem intr-o etapa preliminara", a adaugat el.
Compania canadiana Sterling Resources detine drepturile de explorare pentru doua perimetre din sectorul romanesc al Marii Negre, respectiv Midia si Pelican. Compania are operatiuni si in Marea Britanie, Olanda si Franta. OMV Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania au anuntat anul trecut o descoperire semnificativa de gaze la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei. Extractia de gaze in Marea Neagra este preconizata pentru sfarsitul deceniului, iar exploatarea zacamantului, estimata pentru o perioada de zece ani, ar putea asigura independenta energetica a Romaniei in privinta gazelor naturale.
La finele anului trecut, directorul responsabil de explorare si productie din OMV, Jaap Huijskes, a declarat ca Guvernul roman doreste ca gazele pe care OMV le-ar putea extrage din Marea Neagra sa fie vandute in primul rand pe piata romaneasca, pentru a inlocui importurile, dar totul depinde de pret si de sistemul de taxare.