"Am vizitat platformele din Marea Neagra, le multumesc reprezentantilor OMV - Petrom care au fost alaturi de mine. Primul sentiment pe care il am este de foarte mare mandrie pentru ca am vazut realizari tehnologice cu totul si cu totul exceptionale, o platforma in mijlocul marii nu e chiar cel mai simplu lucru din lume, realizari care au apartinut romanilor, celor de la Petrom. Am aflat si eu cu aceasta ocazie ca e vorba de zeci de ani de experienta, dinainte de 1989, e vorba de conditii extrem de dificile, e vorba de inventii tehnologice care apartin celor de la Petrom si faptul ca in acest moment o parte importanta a productiei de titei si de gaze vine din aceasta zona de offshore pentru posibilitatea de dezvoltare a Romaniei si aici vorbesc nu doar de consumul populatiei, ci vorbesc de consumul industrial, e un lucru foarte bun", a afirmat premierul, potrivit Mediafax.

Ponta a mai spus ca prin investitiile Petrom, dar si ale altor companii, zona Marii Negre devine "acel rezervor energetic de care Romania are foarte mare nevoie". Premierul a precizat ca Guvernul va oferi "tot sprijinul" pentru aceste investitii.

El a sustinut ca in cel mult zece ani "Marea Neagra va putea acoperi integral necesitatile industriei si populatiei romanesti si va face din Romania intr-adevar un jucator important pe aceasta piata".

"In perioada imediat urmatoare Petrom va investi peste 300 de milioane de euro pentru noi sonde si e foarte important ca zona Marii Negre, prin investitiile facute in special de OMV - Petrom, dar si de alte companii mondiale de renume, devine intr-adevar acel rezervor energetic de care Romania are foarte mare nevoie. Ideea de a avea independenta energetica si de a avea in anii care urmeaza chiar capacitatea de a deveni acel mare producator regional pentru Romania nu este un vis, nu este o simpla propaganda, este o realitate si din partea Guvernului va exista tot sprijinul pentru investitiile OMV-Petrom, pentru ceilalti investitori in asa fel incat intr-o perioada de timp, care poate parea lunga pentru politicieni, dar de fapt e scurta pentru marile companii, de 4, 5, 6, 7 ani, productia si de gaze si de titei din Marea Neagra va putea acoperi integral necesitatile industriei si populatiei romanesti si va face din Romania intr-adevar un jucator important pe aceasta piata", a afirmat Victor Ponta.

El a mai spus ca isi doreste ca in acest an sa fie inaugurata conexiunea de gaze cu Republica Moldova si astfel tara noastra sa devina si exportator.

Premierul a mentionat ca, in afara platformelor care apartin Petrom, sunt doua perimetre noi ale Exxonmobile, iar intr-unul dintre acestea a intrat in asociere si Romgaz.

"In afara de ceea ce am vizitat acum platformele vechi apartinand doar Petrom, sunt doua perimetre noi, e vorba de Neptun si de Midia, unde sunt acordate licentele impreuna cu Exxonmobile. intr-unul dintre ele a intrat si Romgaz si este prima data cand o companie romanesca intra intr-o asemenea asociere realmente de mare nivel tehnologic", a explicat premierul.

Companiile OMV Petrom si Exxon ar putea extrage anual 6,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din perimetrul Neptun din Marea Neagra, potrivit estimarilor preliminare, cantitate care echivaleaza cu aproape jumatate din consumul anual actual al Romaniei, se arata intr-un comunicat al OMV Petrom transmis in 4 aprilie Bursei de Valori Bucuresti

OMV Petrom produce anual circa 5 miliarde de metri cubi de gaze. Romania consuma anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Cele doua companii exploreaza impreuna perimetrul Neptun din Marea Neagra. in luna februarie a anului trecut, cele doua companii au anuntat o descoperire semnificativa de gaze in urma forarii sondei Domino-1, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.