"A venit timpul sa reincepem exploatarea miniera de suprafata, fie ca vorbim de aur, fie de cupru. Eu nu pledez pentru o solutie sau alta. Daca Guvernul va decide sa exploateze aurul facand el insusi investitii, foarte bine, sa le faca. Daca Guvernul va decide ca este mai bun parteneriatul cu investitori straini, sa faca, dar nu mai putem sta fara sa generam locuri de munca pentru ca deficitul de la fondul de pensii nu se poate acoperi decat prin crearea de locuri de munca", a afirmat Train Basescu, potrivit Mediafax.

El a spus ca este vorba despre un deficit structural, care este generat de numarul mic de oameni din campul muncii, comparativ cu numarul mare de pensionari.

La investirea Guvernului Ponta, presedintele Traian Basescu declara ca se asteapta de la acesta sa gaseasca solutii de creare de noi locuri de munca, el reiterand ca investitiile in exploatarile de minerit de aur si cupru reprezinta o astfel de solutie.

La acel moment, premierul declara ca decizia care va fi luata de Guvern in proiectul Rosia Montana presupune indeplinirea in prealabil a trei conditii, respectiv existenta unor garantii privind protectia mediului, realizarea unei renegocieri si decuplarea totala a proiectului de lobby-ul si interesul politic.

Proiectul minier Rosia Montana este dezvoltat de Rosia Montanta Gold Corporation (RMGC), al carei actionar principal este Gabriel Resources.

La Rosia Montana, judetul Alba, se afla cel mai important zacamant de aur din Romania. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, a fost concesionat in vederea exploatarii catre compania RMGC.

Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC.

In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.