Concurenta amendeaza 10 companii din domeniul gazelor naturale, pentru fixarea costurilor instalatiilor. Consumatorii plateau un pret nejustificat de mare pentru montarea centralelor termice
Zeci de mii de romani au platit un pret nejustificat de mare pentru instalarea centralelor termice de apartament. Descoperirea a fost facuta de Consiliul Concurentei, care a amendat mai multe companii pentru ca au format un cartel si au umflat preturile instalatiilor. In unele cazuri, costurile erau si cu 50% mai mari decat in alte parti ale Romaniei.
Intelegerea de tip cartel a fost valabila pana in 2012. Potrivit Consiliul Concurentei, compania de distributie a gazului, a treia cea mai mare din tara, care opereaza in Teleorman si Giurgiu, a organizat un cartel cu noua firme de instalare a centralelor termice si a limitat accesul altor firme.
Impreuna cu cei agreati, a stabilit un pret prea mare pentru avizele de instalare a sistemelor de incalzire. Banii erau impartiti intre firmele de instalare si compania de distribuire a gazelor.
Inspectorii de la Consiliul Concurentei sustin ca pretul final al acestei intelegeri de tip cartel il platea clientul. Din cauza acestor ilegalitati, costul unei centrale termice crestea cu 50%. Adica,in loc de 5000 de lei un cumparator de buna credinta platea aproape 8000 de lei. Alt exemplu, de la 1700 de lei un bransament de gaze, cat ar fi costat in mod normal, a ajuns sa coste 2500 de lei.
Cartelul a incetat in 2012, spune Consiliul Concurentei, care a amendat compania de distributie a gazelor, dar si firmele de instalatii cu peste 200.000 de euro.
Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei: "Daca vom gasi si in alte parti ale tarii alte firme care au fost implicate in comportamente similare, le vom sanctiona si pe ele."
80 din amenda a primit-o compania de distributie a gazelor, care sustine ca: "Acuzatiile sunt nefundamentate. Noi nu am incalcat dreptul concurential. Prin urmare respingem categoric decizia Consiliului Concurentei si o vom contesta in instanta", a declarat Illo Vogelhaupt, director executiv comercial WIROM.
Cei care vor sa-si recupereze prejudiciul urmeaza sa mearga in instanta, transmite Consiliul Concurentei.
Pe lista companiilor amendate se afla un distribuitor de gaze naturale si noua executanti de lucrari in domeniul gazelor naturale.
Cea mai mare sanctiune a fost aplicata S.C. Wirom Gas S.A.: 788.017 lei.
Alte noua societati au primit sanctiuni pecuniare, dupa cum urmeaza: Miral Instal Company SRL (39.051 lei), INSTPRO SRL (31.680 lei), Elisan SRL (20.943 lei), Dornacor SRL (17.650 lei), Rodimar I Eximp SRL (12.488 lei), TMG Conprest SRL (5.498 lei), Melprest SRL (3.534 lei), Metalica Prod SRL (1.029 lei) si Meliorstal SRL (499 lei).
"Contractele dintre distribuitorul de gaze si executantii de lucrari contineau clauze anticoncurentiale prin care se stabilea un pret fix pentru realizarea instalatiilor de utilizare. In acest fel, beneficiarii lucrarilor, respectiv consumatorii, plateau, nejustificat, un pret mult mai mare, fata de cel practicat inaintea intelegerii'", a mentionat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Concurenta a constatat ca din initiativa Wirom companiile au participat la o intelegere avand ca obiect stabilirea unui pret unic pentru instalatiile standard de utilizare. In acest context, patru companii (Meliorstal, Metalica Prod, Miral Instal Company si SC TMG Conprest) au recunoscut participarea la intelegerea anticoncurentiala si au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%.
"La stabilirea sanctiunilor, Consiliul Concurentei a tinut cont de faptul ca, la momentul intelegerii, legislatia in domeniul gazelor prevedea ca distribuitorul era singurul care putea aviza realizarea lucrarilor conexe. Odata cu modificarea legii (123/2012), aceasta piata s-a liberalizat, iar avizarea acestor lucrari poate fi facuta de orice persoana fizica sau juridica autorizata de ANRE", anunta Consiliul Concurentei.