"Am avut o discutie ieri la Ministerul Agriculturii cu producatori si firme de retail pentru a vedea cum putem face ca aceasta reducere a TVA sa se vada la raft si de asemenea sa vedem cum putem noi, cu Ministerul Agriculturii, sa monitorizam ceea ce se intampla. Este un moment bun pentru a grabi punerea in practica a monitorului preturilor, care ne-ar putea ajuta la urmarirea efectului scaderii TVA la alimente la nivelul consumatorului final. Vrem ca reducerea TVA sa se vada cat mai mult la consumator", a spus Chiritoiu, citat de Mediafax.

El a aratat ca implicarea Consiliului Concurentei va avea ca obiectiv sa ajute companiile de retail si producatorii pentru a nu lua masuri care sa fie antinconcurentiale, in urma reducerii TVA.

"Aceste practici ar putea fi de genul intelegeri privind reducerea simultana a preturilor la anumite produse cu acelasi procent. Asociatiile de profil nu trebuie sa impuna reduceri de preturi, ci pot face recomandari privind o scadere minima, de exemplu de minim circa 12%, cat ar fi impactul diminuarii TVA. Astfel, se da posibilitatea unora sa poata opera reduceri mai mari, daca vor", a explicat Chiritoiu.

Premierul Victor Ponta a solicitat sprijinul Consiliului Concurentei pentru primele luni dupa aplicarea TVA de 9% la alimente, pentru a preveni aparitia unor noi carteluri pe piata, aratand ca masura aplicata anterior de reducere a TVA la paine a avut si "parti mai putin pozitive".

Guvernul a decis ca, din luna iunie, TVA sa fie redusa la 9% la toate produsele agro-alimentare.

La finalul anului trecut, guvernul a aprobat un memorandum privind infiintarea unui sistem de monitorizare a preturilor bunurilor de consum. Obiectivele proiectului sunt, pe de-o parte, oferirea posibilitatii consumatorilor de a compara preturile din magazine, optand astfel pentru cele mai mici preturi, si pe de alta parte scaderea preturilor ca urmare a cresterii concurentei intre magazine.

Din Asociatia Marilor Retele Comerciale nu este de acord cu introducerea acestui instrument. Din asociatie fac parte Cora, Carrefour, Auchan, Kaufland, Selgros, Metro Cash & Carry, Billa, Mega Image, Penny Market, Lidl, Praktiker, Bricostore, Baumax, Dedeman, Hornbach si Mobexpert.