"Fiscalitatea, concurenta si lipsa cererii se mentin, in aceasta ordine, in clasamentul alegerilor companiilor cu privire la cele mai presante probleme. Ponderea companiilor care au declarat ca accesul la finantare reprezinta o problema presanta a ramas neschimbata (16% dintre firme). Ponderea companiilor cu credite este superioara ponderii companiilor fara credite din punct de vedere al considerarii accesului la finantare ca fiind o problema presanta (20%, respectiv 13%)", informeaza BNR. 

Procentajul companiilor care au nevoie de finantare de la banci si/sau IFN si care percep accesul la finantare ca fiind o problema presanta a scazut comparativ cu semestrul precedent (23%, fata de 29%), "insa se mentine decalajul consistent fata de companiile care au raportat ca nu au nevoie de finantare de la institutii financiare (8% in perioada octombrie 2014 - martie 2015)". 

"Pentru cele care au apelat la finantare in perioada octombrie 2014 - martie 2015, accesul la finantare se mentine a fi o problema mai presanta (22%) decat in cazul firmelor care nu au apelat la finantare (13%)", mai arata BNR. 

Sondajul este efectuat semestrial de BNR in lunile martie si septembrie. Are la baza un chestionar care este transmis unui esantion de aproximativ 10.500 de companii nefinanciare, dintre care circa 85% sunt IMM-uri, corporatiile fiind incluse exhaustiv. Esantionul este reprezentativ la nivel national si regional.