Castelul Pogany din Paclisa, judetul Hunedoara, a fost construit la mijlocul secolului XIX si era la vremea respectiva unul dintre edifiicile baroce de seama din Transilvania. Era detinut de familia nobiliara Pogany, in care s-a nascut pictorita Margit Pogany, muza si iubita sculptorului Constantin Brancusi.

In 1918, castelul a fost confiscat de autoritati, iar familia s-a mutat in Ungaria. Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, in imobil s-au instalat soldatii rusi. Apoi a fost nationalizat de comunisti si transformat in spital de neuropsihiatrie infantila, cu sute de pacienti.

Din 2000, bijuteria arhitecturala a fost abandonata, pana cand urmasii Pogany au reusit sa reintre in posesie. Acum au scos-o la vanzare, la o casa de licitatii din Capitala.

Cladirea mai are cateva din ornamentele originale, iar una dintre intrari a ramas neschimbata. Copertina e facuta din fier imbinat nesudat, o procedura folosita de fierarii vremurilor, care lucrau manual. Constructia se afla pe lista monumentelor istorice romanesti, iar Consiliul Judetean Hunedoara este interesat de cumpararea ei.

Dorin Gligor, vicepresedinte CJ Hunedoara : "Ma gandesc acum la ce spunea Iorga despre Tara Hategului: Tara celor 7 castele, referindu-se si la castelul Pogany. Evident un circuit turistic."

500.000 de euro cer proprietarii pe castelul Pogany.