Construit in 1805, castelul din Sancrai se intinde pe cel putin 1000 de metri patrati. Familia Kemeny l-a instrainat nobililor Banffy, iar cativa zeci de ani mai tarziu, cladirea a ajuns in patrimonial statului - unde a fost folosita drept sanatoriu si centru de plasament pentru copii. Cu timpul, castelul s-a deteriorat, iar in 2012 arata jalnic. 

Muncitor: "Din 1997, nimeni nu s-a mai ocupat de administrarea castelului, el a suferit degradari foarte mari atat structural, cat si estetic, acoperisul fiind distrus in proportie de 70-80%".

Recent, autoritatile au gasit solutii sa restaureze castelul din fonduri europene si bugetul local.

Salile de dans, holurile, camerele, acoperisul, usile, toate au fost reconditionate.

Deocamdata au fost montate numai candelabrele, dar in scurt timp va fi adus si mobilierul restaurant in ateliere speciale.

Unii dintre localnicii din Sancrai au auzit, din tata in fiu, de petrecerile fastuoase organizate de nobilime aici.

Valeriu Poian, localnic: "Veneau cu trasurile la castel, invitati probabil, pentru receptie, orice nobil avea o sala unde dadea petreceri de sarbatori, prezentari de d-soare si d-sori ca sa se cunoasca si sa faca familii."

In curtea interioara a castelului va fi amenajat si un rozariu cu peste 80 de soiuri de trandafiri.

"Va putea fi inscris in patrimonial turistic al Romaniei in curand. In acest demisol, pot fi organizate tabere de vara, expozitii culinare, degustari de vinuri", spune o angajata.

Vizitatorii vor putea calatori in timp 200 de ani in momentul in care usile castelului se vor deschide peste cel mai probabil trei luni.