Daca cineva vine cu o oferta rezonabila, ne vom interesa cine sunt, ce au de oferit si vom lua foarte in serios ideea”, spune Mark Meyer, de la Herzfeld & Rubin, firma cu sediul in New York, cea care se ocupa de vanzarea castelului.

Meyer este totodata si consul onorific al SUA pentru republica Moldova, scrie The Telegraph.

Avocatul familiei de Habsburg, Corin Trandafir, neaga insa informatia.

Fortareata a fost detinuta, de-a lungul anilor, mai multi proprietari, de la saxoni, la unguri sau Cavalerii Teutoni, mai comenteaza publicatia britanica.

Si chiar daca nu este intr-o stare foarte buna (instalatia sanitara avand nevoie de o reparatie capitala), nu exista nicio indoiala legata de grandoarea castelului, care sta cocotat pe un varf de munte, departe de ochii vecinilor.

Dominic de Habsburg (dr.), impreuna cu ministrul Culturii de atunci, Theodor Paleologu

In continuare, jurnalistii britanici fac o trecere in revista a istoriei castelului, care a fost folosit de-a lungul anilor ca fortareata pentru apararea impotriva invadatorilor, plasata strategic pe un varf de munte, de unde vizibilitatea era foarte buna. Primele informatii ale existentei unei fortarete in acea zona dateaza de la 1211. De-a lungul timpului, a tinut piept mai multor invazii, de cele mai multe turcilor.

Castelul a cunoscut insa celebritatea dupa ce scriitorul Bram Stoker a publicat o fictiune care il plaseaza pe vampirul Dracula in castelul de langa Brasov, loc folosit ulterior de mai multi regizori drept scena a intamplarilor macabre cu vampiri bautori de sange, in filmele lor inspirate din povestea scriitorului britanic.

In toate aceste povesti exista si o urma de adevar, mai scrie The Telegraph. Temutul domnitor Vlad Tepes a fost intemnitat aici pentru cateva luni, in secolul al 15-lea, iar legendele populare din Transilvania sunt pline de personaje denumite “strigoi”, care ies noaptea din morminte si sperie locuitorii zonei.

Dar castelul se afla in mijlocul unor povesti extraordinare si in secolul 20. In 1920, cand Romania era condusa de familia regala, fortareata a fost donata Reginei Maria, nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii. Cand aceasta a murit, in 1938, a lasat castelui fiicei sale Printesa Ileana, care l-a transformat in 1944 in spital, unde ingrijea soladii raniti pe front.

Castelul si-a pierdut stralucirea brusc, odata cu venirea comunistilor la putere. “In 1948, intreaga familie regala a fost somata sa paraseasca in 24 de ore nu doar castelul, ci si tara. Au fost urcati in tren si izgoniti din tara”, a povestit Meyer, pentru The Telegraph.

Inainte de a pleca, unul dintre cei sase copii ai printesei Ileana, Dominic, in varsta de 10 ani, s-a dus in sat pentru a-i lasa bicicleta sa celui mai bun prieten. Nu se astepta sa se mai intoarca vreodata, dar 58 de ani mai tarziu, dupa caderea regimului Ceausescu, Castelul Bran a fost retrocedat, iar de atunci Dominic si doua dintre surorile sale – Maria Magdalena si Elizabeth, se ocupa de el.

Si fac chiar si bani de pe urma castelului. In fiecare an, peste 500.000 de persoane ii trec pragul si platesc o taxa de intrare de 4 lire (22 de lei). Problema este ca toti cei trei urmasi ai familiei regale, care poarta numele de Habsburg sunt acum in varsta si nu mai au energia necesara sa ajute castelul sa supravietuiasca in secolul 21.

Arhiducele Dominic si familia sa au avut mare grija de castel si acesta se afla intr-o stare mult mai bina fata de perioada in care era in proprietatea statului. Ideea este transformarea lui intr-un loc in care turistii sa se poata caza pentru cateva zile, dar marea problema este legata de instalatia si amenajarile sanitare”, spune Meyer.

Exista suficient pamant si pentru construirea unui mic hotel. “Vrem sa instalam si un lift de sticla care va duce catre un tunel in munte si care va avea ca tematica legenda lui Dracula si intreaga istorie a locului. De aceea, cine cumpara castelul trebuie sa continue sa-l pastreze ca si destinatie turistica. Nu este numai un monument national, dar este si cea mai mare si mai semnificativa atractie din Romania”, a adaugt avocatul care se ocupa de vanzare.

Arhiducesa Maria-Magdalena Holzhausen, sora Arhiducelui Dominic

De aceea, familia Habsburg spera ca investitorii care vor fi interesati de cumpararea castelului sa-i pastreze specificul si alaturarea de personajul fictiv macabru, care l-a facut celebru si care atrage atat de multi turisti.

Bineinteles, cea mai importanta intrebare este cat va costa castelul. The Telegraph citeaza surse care au declarat ca Dominic l-a oferit Guvernului de la Bucuresti, pentru suma de 80 de milioane de dolari, dar Meyer nu confirma informatia.

Ceea ce trebuie sa intelegem este faptul ca acest castel reprezinta insasi inima legendei Contelui Dracula. Nu este nevoie de butaforie, Castelul Bran vorbeste de la sine. In prezent, genereaza un oarecare profit, dar daca s-ar afla pe maini potrivite, veniturile pe care le-ar aduce ar fi mai mari decat ne putem imagina”, a concluzionat Meyer.

Avocatul familiei Habsburg: Castelul Bran nu este de vanzare

Castelul Bran nu este de vanzare, a declarat avocatul familiei Habsburg, Corin Trandafir, care a precizat ca articolul aparut in publicatia britanica The Telegraph este "o compilatie intocmita pe baza unor informatii aparute pe internet cu ani in urma".

"Articolul este o compilatie intocmita pe baza unor informatii aparute pe internet cu ani in urma. Castelul nu este de vanzare", a declarat pentru avocatul Corin Trandafir, citat de Mediafax.

El a precizat ca, in cazul in care candva s-ar pune problema scoaterii la vanzare a Castelului Bran, va fi respectat "dreptul de preemtiune" al statului roman.

"In cazul in care candva s-ar pune problema, oricum trebuie respectat dreptul de preemtiune al statului. Dar, repet, castelul nu este de vanzare", a mai spus avocatul Corin Trandafir.