"Versailles-ul" Transilvaniei. Castelul "electric", cunoscut in lume si pentru ca ar fi bantuit de fantome. Visul de 8 mil. euro, care ar salva o bucatica din Romania frumoasa
Romania are zeci de castele fermecatoare si pline de legende, care ar putea fi transformate in adevarate bijuterii turistice. Din pacate, sunt lasate in voia sortii, pentru ca proprietarii nu au bani sa le renoveze.
Insa unele sunt salvate de straini ambitiosi, care se lupta sa le redea stralucirea de altadata, pentru ca nu vor ca istoria sa fie calcata in picioare.
Castelul Banffy, din Cluj, este in reparatii de 13 ani, iar pana la final mai e cale lunga. Printul Charles al Marii Britanii l-a salvat. Sub indrumarea unui arhitect britanic, au inceput lucrarile de renovare a castelului, numit odinioara Versailles-ul Transilvaniei. Cladirea impresionanta prinde viata o data pe an, cand zeci de mii de tineri se aduna la un festival de muzica electronica.
"Noaptea, cand totul amuteste, au vazut... lucruri. La ferestrele acelea de sus, la cele doua ferestre de sus, in partea dreapta. Au vazut miscand ceva... si niciodata nu au aflat ce a fost. Nu as sta aici peste noapte!", spune un tanar.
Castelul Banffy de la Bontida, mijlocul lunii iunie. Este singurul moment din an in care domeniul de aici vibreaza si prinde viata, timp de patru zile si patru nopti. Festivalul de muzica electronica aduna zeci de mii de oameni din intreaga lume.
Fie ca sunt din Brasov, Sibiu, Iasi sau Australia, cu totii sunt surprinsi de frumusetea castelului aflat in ruina. Multi dintre ei habar nu aveau ca la Bontida se afla cel mai mare castel din Transilvania si unul dintre cele mai mari din tara.
"E cel mai bun lucru pe care l-a facut cu festivalul asta. E lume care habar nu avea de locatia asta si acum stiu destul de multi, din ce in ce mai multi", spune o tanara.
Justin, Jordan, Ryan si David au venit la Castelul Electric tocmai din Australia. "Uimitor! De-a dreptul electric! Castelul electric, este extraordinar de frumos!", exclama unul din ei.
Atat de mult s-a degradat castelul in ultimii ani, incat acum turistii nici nu mai au acces in interior, pentru ca exista pericol de moarte.
De pe pajistea domeniului, strainii veniti la concerte admira arhitectura renascentista si baroca. Din pacate, castelul se afla pe lista celor mai periclitate 100 de monumente istorice din lume.
Lassi este student scandinav la antropologie. Aproape ca nu ii vine sa creada ca a gasit aici o asemenea comoara. "Cu adevarat uimitor! Vad acolo si niste simboluri care s-au pastrat. Iar acolo, prin ferestrele alea, poti vedea soarele. Soarele rasare de acolo", spune el.
Si nu e singurul fascinat de Verssailes-ul Transilvaniei. Per vine din Danemarca. Are 45 de ani si e a doua oara in Romania. Per Christiansen, turist: "Este extraordinar! Daca ar fi fost conservat cum trebuie, acum era minunat".
Alaturarea festivalului de muzica electrica a pus pe harta Castelul de la Bontida si, mai mult, o parte din profituri sunt redirectionate pentru restaurarea domeniului.
Andi Vanca, organizator Electric Castel: "Muzica electronica, oameni tineri, ii puneam in jurul istoriei cumva".
Castelul electric este cunoscut in intreaga lume si pentru ca ar fi un loc bantuit de fantome.
"Aici niciun bec nu rezista mai mult decat cateva ore. Schimbam becurile la o zi... Auzi table sunand si nu este de unde sa sune tabla. Se ia curentul, de exemplu, si apare lumina unde nu este current", spune un paznic.
"La un moment dat, in istoria castelului, o tanara din castel avea o relatie cu cineva din exterior, iar ea a fost vazuta cand se furisa afara de catre unul dintre baietii de la grajduri. Ca sa fie sigura ca grajdarul nu va spune nimic, fata a decis sa-l seduca. In timp ce-l seducea, l-a ucis cu un cutit. Se spune ca fantoma acestui baiat bantuie si acum castelul", spune arhitectul David Baxter.
Pasaje secrete gasite in grajduri in timpul restaurarii sau luminite ciudate, toate au fost verificate acum cativa ani de echipa de specialisti in detectarea stafiilor. Vanatorii de fantome ar fi intrat chiar in legatura cu servitorul ucis.
"Tanarul grajdar a fost strigat: 'Daca ne auzi, fa ceva, ca sa-ti dovedesti prezenta'. Si au auzit trei batai", povesteste David Baxter.
David Baxter, un respectat architect britanic, specializat in conservarea monumentelor, a venit in 2001 in Romania pentru un proiect de restaurare. A vizitat Bontida si nu a mai vrut sa plece. Decis sa salveze castelul, i-a scris Printului Charles.
"Printul de Wales a fost cucerit de idee, asa ca ne-a scris o scrisoare, a semnat-o si ne-a marturisit cat de mult ii place acest proiect. Scrisoarea a fost aur curat pentru noi", spune David Baxter.
Pana acum, restaurarile de la Castelul Banffy au depasit 3 milioane de euro si doar o mica parte a fost scoasa din ruina:
cladirea bucatariei, unde acum este o cafenea, cateva spatii de cazare si grajdurile.
Cladirea principala, resedinta familiei Banffy, care a detinut acest castel de la 1300, este insa in paragina. In putine locuri din castel se mai vad vechile fresce.
Ultimul proprietar a fost Miklos Banffy, care a trait aici pana in 1944 cand a fost nevoit sa paraseasca domeniul.
"Banffy Miklos a fost un politician eminent, un scriitor. La acea vreme, armata germana, care se retragea din Rusia, a trecut pe langa castel si i-a dat foc. Avem mare noroc ca structura castelului a ramas intacta", spune arhitectul Baxter.
Comunistii l-au mutilat si l-au transformat in CAP. In anii 2000, ultima mostenitoare a familiei, Catalina Banffy, si-a recapatat castelul. Are 90 de ani si traieste in Maroc. Din 2009, a dat monumentul in grija fundatiei Transilvania Trust.
"Ambitia mea e sa vin aici si sa restaurez acest castel. Acesta e visul meu", a spus David Baxter.
Un vis care costa 8 milioane de euro, dar care ar salva o bucatica din Romania frumoasa.
Salveaza Romania frumoasa este o campanie Stirile ProTV.