BBC: Castelele din Transilvania, de la paragina comunismului la destinatii turistice de succes
Transilvania, o regiune cu peste o suta de castele si care l-a inspirat pe Bram Stoker sa scrie volumul "Dracula", a fost timp de secole casa multor aristocrati, dar, in cele din urma, nu vampirii sunt cei de care ar fi trebuit sa se teama proprietarii cladirilor, ci de comunism, transmite bbc.com.
Viata aristocratilor transilvaneni s-a schimbat profund cand Partidul Comunist Roman a preluat puterea la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial si a confiscat toate castelele din Romania, multe dintre ele fiind lasate apoi in paragina. Unii proprietari ai acestor cladiri impunatoare au reusit sa fuga din Romania, iar altii au decazut, devenind saraci, relateaza BBC.
Dupa revolutia din decembrie 1989, cand regimul comunist a fost indepartat de la putere, descendentii fostilor proprietari au inceput sa spere ca vor putea sa revendice proprietatile. Acest lucru s-a intamplat in 2005, dupa adoptarea unor schimbari legislative in Romania, iar in prezent un numar din ce in ce mai mare de oameni se adreseaza justitiei pentru a intra in posesia castelelor famiilor lor. Totusi, chiar daca au castig de cauza, procesele presupun taxe judiciare foarte ridicate. In conditiile in care averea familiei este de mult istorie, cu taxe judiciare de platit, cu reperatii de facut, cei mai multi trebuie sa gandeasca precum un antreprenor si sa transforme proprietatile redobandite ca pe niste mici afaceri, mai scrie BBC.
BBC prezinta istoria lui Kalman Teleki, care era copil atunci cand castelul baroc al familiei sale, situat in comuna Gornesti, a fost trecut in proprietatea statului. Comunistii i-au fortat familia sa locuiasca intr-un apartament din subsolul unei cladiri, timp de 19 ani. Insa, Kalman Teleki a studiat chimia si a devenit inginer chimist, reusind sa plece din Romania in 1982, cand s-a mutat in Belgia. In urma cu trei ani, barbatul a devenit proprietarul castelului Teleki, dupa ce a platit taxe judiciare de circa 20.000 de euro, in timpul procesului de restituire a proprietatii.
Conform BBC, Kalman Teleki, in varsta de 67 de ani, este numit, cu afectiune, "Contele", de catre unii sateni din Gornesti.
"Deschid portile castelelor mele pentru baluri, nunti, concerte si grupuri mari de turisti. Trebuie sa gasesc un rost pentru a avea un castel in secolul 21", a declarat Teleki.
"Contele" cere intre 500 si 2.500 de euro pentru a pune castelul la dispozitia doritorilor, iar in timp ce cererea poate sa scada, Teleki spune ca, in mod ideal, ar fi bine sa gazduiasca in castel cel putin un eveniment pe saptamana. In acelasi timp, Teleki permite accesul gratuit vizitatorilor individuali sau grupurilor mici. "Dar nu refuzam donatiile, desigur", a mai spus "Contele".
Teleki mai spune ca autoritatile l-ar putea ajuta construind drumuri mai bune in regiunile rurale ale Romaniei si printr-o promovare mai intensa a turismului rural. Pe de alta parte, barbatul spune ca se simte incurajat sa continue activitatea la castelul sau de fascinatia pe care oamenii de pe tot globul o au pentru Transilvania.
Pe de alta parte, BBC il prezinta si pe Gregor Roy Chowdhury, in cazul caruia a fost nevoie de "zece ani de lupte juridice" pentru a obtine dreptul de proprietate asupra castelului familiei sale.
Castelul Mikes, situat in comuna Zabala, a fost folosit ca spital de boli nervoase in timpul perioadei comuniste, relateaza BBC.
Mama lui Gregor Roy Chowdhury, contesa Katalin Mikes, a fugit din Romania cand avea 16 ani si a trait in Austria, unde a fost casatorita cu un barbat din Bangladesh. Cei doi fii ai contesei, Gregor si Alexander, administreaza in prezent castelul si terenurile aferente, dupa ce au primit inapoi doar o treime din proprietatile pe care familia Miks le-a detinut in Romania.
Gregor Roy Chowdhury, care a lucrat anterior la o banca de investitii din Londra, descrie activitatea de administrare a castelului ca fiind "mai mult o misiune decat un loc de munca". "Aici este casa mea", spune acesta. Castelul functioneaza acum pe post de pensiune, una dintre cladirile auxiliare ale ansamblului fiind transformat in spatiu cu dormitoare. Pensiunea are in prezent zece camere, iar planurile proprietarilor sunt ca numarul acestora sa se dubleze anul viitor. Musafirilor castelului le sunt oferite si produse culinare traditionale din Transilvania, cum ar fi gulas, pui cu lamaie si palinca. Chowdhury spune ca primeste pana la 2.000 de turisti pe an, cei mai multi venind din Bucuresti.
Pentru a ajuta la bunul mers al afacerii, fostul bancher a angajat sase sateni sa lucreze la castel, mai spune BBC.
Visul celor mai multi proprietari de castele din Transilvania este sa copieze insa succesul celebrului Castel Bran, care este de departe cel mai faimos din regiune, gratie presupusei legaturi cu Dracula, mai afirma BBC.
Irlandezul Bram Stoker nu a vizitat niciodata Transilvania, iar personajul Dracula ar fi inspirat de fapt de domnitorul Vlad Tepes, care a condus Tara Romaneasca in secolul al XV-lea. Cunoscut si ca Vlad Dracul, unele legende spun ca Vald Tepes ar fi fost incarcerat timp de cateva luni in Castelul Bran.
Rezultatul acestor povesti este, potrivit BBC, acela ca o jumatate de milion de turisti viziteaza Castelul Bran in fiecare an.
Castelul Bran, care este detinut in prezent de mostenitorii proprietarilor de dinaintea instaurarii comunismului, a avut, in 2013, venituri totale de 2,4 milioane de euro.
De asemenea, BBC precizeaza ca in 2014 au existat relatari potrivit carora castelul ar fi fost scos la vanzare pentru 64 de milioane de dolari. Acest lucru insa nu a fost confirmat de avocatii familiei Habsburg, care detin Castelul Bran.
Potrivit BBC, Roy Chowdhurry descrie succesul financiar al Castelului Bran ca pe "o mare exceptie" in privinta castelelor din Romania. La randul sau, Kalman Teleki cosidera ca Branul tinde sa puna in umbra, pe nedrept, toste celelalte castele transilvanene. "Ma cam deranjeaza toata promovarea asta facuta cu Dracula. Transilvania nu poate fi redusa la Dracula. Este o poveste frumoasa, dar sunt lucruri mult mai interesante de vazut", a mai spus Kalman Teleki.