Cel mai mare plafon - de 64 milioane  euro, adica aproape o treime din garantiile totale repartizate pentru 2011, a revenit BCR, institutia care a acordat cele mai multe credite prin acest program anul trecut. BRD, a doua banca locala dupa active, a primit un plafon de 32 mil. euro.

Plafoanele au fost repartizate pe baza realizarilor anterioare si a proiectiilor prezentate de banci pentru anul acesta, astfel ca al treilea cel mai mare plafon a fost primit de Raiffeisen, care poate da credite in valoare de 25 milioane euro prin programul guvernamental.

Grecii de la Banca Romaneasca si Alpha Bank au primit plafoane de 21 milioane de euro, respectiv 18 milioane de euro. Cel mai mic plafon a fost obtinut de Volksbank, care poate da credite garantate de stat in limita a 100.000 de euro.

Citeste mai mult pe ww.zf.ro!

Bancile care participa la programul Prima Casa au mentinut in cele mai multe cazuri acelasi nivel al dobanzilor ca anul trecut.

Ce inseamna asta?

Daca o banca are un plafon mai mare atunci ai mai multe sanse sa primesti creditul, dar trebuie sa fii atent si la dobanda atunci cand aplici.

De exemplu, Banca Romaneasca acorda in cadrul programului "Prima Casa 3" credite in euro, dar si in lei.

Costurile creditelor sunt Euribor la 3 luni plus 3,95% si respectiv Robor la 3 luni plus 2%, la care se adauga contravaloarea comisionului de gestiune datorat catre FNGCIMM.

Acest comision de gestiune este suportat in avans de banca si recuperat de la client sub forma unui comision lunar aplicat la soldul creditului.

Astfel, pentru un credit Prima Casa in valoare de 40.000 euro, pe o perioada de 30 de ani, vei plati o rata lunara de 231 euro, conform datelor Bancii Romanesti.

Un alt caz este BRD, care a redus cu 0,15 puncte procentuale marja de dobanda practicata la imprumuturile in euro prin Prima Casa, pana la 2,25%-2,5% pe an in functie de perioada de creditare.

Banca mai are si un comision lunar de gestiune de 0,1% din sold, care echivaleaza cu un cost anual de 1,2%, iar marja ajunge la 3,45-3,75 puncte procentuale, apropiindu-se de plafonul permis de lege.

Banca si Plafon (mil. euro)
BCR - 64
BRD - 32
Raiffeisen - 25
Banca Romaneasca -21
Alpha Bank – 18
Millennium Bank -6,5
CEC Bank – 6
Banca Transilvania - 6
Bancpost – 4,2