Plafonul garantiilor care pot fi emise in 2011, de 200 milioane euro, reprezinta diferenta neutilizata la finele anului 2010 din plafonul de 1,7 miliarde euro alocat programului "Prima Casa" in anii 2009-2010.

Premierul Emil Boc a anuntat, vineri, la postul public de radio, ca programul "Prima Casa" va continua si in acest an in limita unui plafon de garantii de 200 milioane euro, care va fi suplimentat la momentul epuizarii.

Persoanele care vor lua credite Prima Casa vor pune insa conturile curente drept gaj in favoarea bancii, vor avea posibiltatea sa solicite modificarea valutei, reesalonarea sau rescadentarea imprumutului, iar conditia privind asocierea a sapte beneficiari pentru constructia de ansambluri va fi eliminata.

"Se introduce o garantie suplimentara prin instituirea in favoarea bancii a unui gaj pe conturile curente ale imprumutatului, de natura sa protejeze interesele tuturor partilor implicate in acordarea si garantarea creditului, pentru cazurile in care s-ar institui popriri asupra conturilor clientilor", se arata in nota de fundamentare a proiectului hotararii de guvern care modifica normele de implementare a programului "Prima Casa".

Garantia are ca scop prevenirea situatiilor in care s-ar pune poprire pe conturi pentru stingerea datoriilor catre alti creditori, ceea ce le-ar pune in situatia sa nu poata plati ratele.

De asemenea, pentru a se evita trecerea la restanta a creditelor si executarea garantiei, va exista posibilitatea de reesalonare, rescadentare sau de modificare a valutei creditelor acordate, in conformitate cu normele interne de creditare ale finantatorilor, sub rezerva verificarii de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a mentinerii conditiilor de eligibilitate a programului, precum si a mentinerii valorii garantiei acordata initial fiecarui beneficiar in cadrul programului si obtinerii acordului FNGCIMM.

Proiectul mai prevede ca in situatia in care beneficiarul are in proprietate cote-parti din locuinta si intentioneaza sa achizitioneze restul de cote-parti, respectiv daca imobilul a fost achizitionat in cadrul programului de doi beneficiari si unul renunta din diferite motive, cum ar fi divortul, se stabileste posibilitatea de preluare in proprietate exclusiva prin cedarea de catre unul dintre coplatitori a creditului si locuintei in favoarea celuilalt.

O alta modificare se refera la faptul ca tot mai multi beneficiari ai locuintelor construite prin programele ANL doresc sa achizitioneze aceste locuinte prin programul Prima Casa, astfel ca este necesar ca, in locul antecontractului de vanzare-cumparare, acestia sa prezinte finantatorilor documentele specifice programelor ANL.

Totodata, in cazul cumpararii de locuinte scoase la licitatie de catre ANAF in cadrul executarii silite, pentru recuperarea valorii de executare a garantiilor, beneficiarii vor prezenta finantatorilor in locul antecontractului de vanzare-cumparare, documentele specifice procesului de licitatie.

In plus, va fi eliminata si conditia de asociere a unui numar de sapte beneficiari pentru construirea de ansambluri de locuinte. Potrivit noilor reglementari, acestia vor desemna un reprezentant care va gestiona relatia cu finantatorul si care va indeplini formalitatile prealabile obtinerii autorizatiei de construire pentru ansamblul de locuinte in care fiecare dintre beneficiarii asociati detine o singura locuinta. Cel putin unul dintre asociati va trebui sa fie proprietarul terenului pe care urmeaza sa se construiasca locuintele.

Prin a doua etapa a programului "Prima Casa", lansata la inceputul anului 2010, statul a garantat creditele pentru cumpararea unei locuinte in limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja incepute, si 70.000 euro, pentru locuinte cu lucrari inca neincepute, iar cumparatorii organizati in asociatii au beneficiat de o garantie de cate 75.000 euro, tot pentru case noi.

Creditele prin "Prima Casa" au o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.

Stadiul actual

La ora actuala, programul este este blocat, lucru confirmat chiar de Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare, care insa spunea la finele anului trecut ca situatia va dura circa o luna.

"Programul ‘Prima Casa’ nu s-a incheiat si nu s-a blocat, a intrat doar intr-o scurta pauza, dar va fi continuat si anul acesta. Pentru asta este insa nevoie de o hotarare de Guvern prin care sa se aloce FNGCIMM o anumita suma pentru garantiile acordate de Fond in cadrul programului. Aceasta hotarare de Guvern va fi aprobata probabil chiar in aceasta luna", explica Aurel Saramet.

Citeste mai departe:  Programul “Prima Casa” este blocat de la 1 ianuarie! Bancile returneaza dosarele! VIDEO