Prima Casa 4: Si cei care au deja o locuinta vor putea sa ia credit VIDEO
Programul guvernamentul Prima Casa ar putea deveni accesibil si pentru tinerii de pana in 35 de ani, care detin deja o garsoniera, dar vor sa-si cumpere un apartament mai spatios. Premierul Emil Boc i-a cerut ministrului de Finante, Gheorghe Ialomiteanu, sa discute cu bancile acest aspect, masura urmand sa se aplice in special in cazul tinerilor care si-au intemeiat o familie si vor sa aiba un copil.
Boc a explicat ca, s-a gandit mai ales la tinerii care si-au intemeiat deja o familie si vor sa aiba copii, acestia din urma avand nevoie de un spatiu locativ mai mare.
„Solicit Ministerului de Finante sa analizeze in cadrul modificarii programului si posibilitatea ca tinerii pana in 35 de ani care au o garsoniera in proprietate si doresc sa-si imbunatateasca confortul pentru ca au un copil si nu le mai ajunge garsoniera si ar avea nevoie de un confort suplimentar sa poata beneficia de programul prima casa”, a spus premierul Romaniei.
Prim-ministrul i-a cerut lui Ialomiteanu sa discute cu bancile aceasta noua varianta a programului si sa ajunga la un rezultat pana saptamana viitoare.
"Am acordat garantii de 1,5 miliarde de euro pana in momentul de fata. Se propune impartirea riscului intre banci si stat si cu acelasi plafon de garantii putem sa dublam numarul beneficiarilor. Deci sa dam garantii de 3 miliarde de euro si nu de 1,5 miliarde de euro", a adaugat Boc.
Ce tineri s-au inghesuit pana acum sa-si cumpere o casa?
Aproape o treime din credite au fost deja contractate de cei care locuiesc in Bucuresti.
In Capitala traieste aproximativ 10% din populatia tarii (in jur de doua milioane de oameni). Pana acum, bancile care participa la programul Prima Casa au dat 30,2% din imprumuturile totale ale programului tinerilor bucuresteni.
Dar si tinerii de pana in 35 de ani, care n-au detinut pana acum o proprietate personala, din Cluj, Timis, Ilfov, Constanta, Iasi, Brasov si Dolj s-au inghesuit sa primeasca un imprumut pentru a-si cumpara casa visurilor lor.
In judetul Cluj, spre exemplu, s-au dat 7,5% din garantiile totale, unde valoarea medie a fost de 36.900 de euro.
Un numar mare de garantii a fost inregistrat si in Constanta (4,7% din total), dar si in celelalte judete amintite mai sus (3-4 procente fiecare).
Aproape o treime din cei care au obtinut un imprumut au platit intre 50.000 si 60.000 de euro, un sfert au achitat sub 30.000 de euro, iar restul intre 30.000 si 50.000 de euro.
Ce case au cautat tinerii?
Tinerii s-au indreptat spre locuintele noi sau nefinalizate, 405 astfel de imobile vanzandu-se deja.
51% din garantiile depuse de romani au fost pentru apartamentele cu doua camere, doar 26% dintre tineri alegand locuinte cu trei camere.
Programul „Prima Casa”
Premierul Emil Boc a anuntat ieri ca Guvernul discuta cu bancile o posibila reducere la jumatate a garantiei statului (aproximativ 750 de milioane de euro) privind creditele alocate pana in prezent prin programul Prima Casa, care a ajuns la editia a treia.
Principalele probleme ale bancilor, in cazul in care aceasta masura se aplica, sunt nivelul dobanzii, avansul, modul de provizionare, comisioanele platite deja Fondului de Garantare si constituirea ipotecii.
In ianuarie, Guvernul a decis ca programul Prima Casa sa continue si in acest an, cu acelasi nivel al garantiei de stat, in limita unui plafon de 200 de milioane de euro. Acest plafon, care a fost deja epuizat in proportie de 50%, ar putea fi suplimentat in luna iulie, pentru a doua parte a anului.
Plafonul a fost impartit, in proportie de 80%, de cinci banci, si anume: BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Romaneasca si Alpha Bank.
Cei care doresc sa ia un astfel de credit, trebuie sa stie ca vor plati o rata a dobanzii EURIBOR la trei luni, plus o marja fixa de cel mult 4% pe an, la creditele in euro, respectiv ROBOR la trei luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si comisioanelor percepute de finantator.
Pe acelasi subiect: