Prima Casa se schimba: Bancherii vor sa majoreze dobanzile si sa ceara avans mai mare
Nivelul dobanzii, avansul, modul de provizionare, comisioanele platite deja Fondului de Garantare si constituirea ipotecii sunt principalele probleme tehnice ridicate de banci in cazul diminuarii la jumatate a garantiei statului in programul Prima Casa, iar Guvernul vrea o solutie intr-o saptamana.
"Trebuie ca in urmatoarea saptamana sa se discute cu BNR ce sistem de provizionare va fi acceptat in cazul reducerii la jumatate a garantiei statului si cum va fi inregistrata ipoteca, precum si avansul minim acceptat, pentru ca banca centrala a aprobat norme de prudentialitate pentru fiecare banca in parte. BNR a facut oricum derogare de la norme in programul Prima Casa, dar creditul era acoperit 100% de garantia statului. Acum s-ar putea sa nu mai fie de acord cu un avans minim de numai 5%", au declarat surse bancare, citate de Mediafax.
Bancile au ridicat problema modului de tratare a garantiei ipotecare constituite de clienti, care va fi scriptic impartita intre institutiile de credit si stat, dar executarea va functiona, cel mai probabil, pe principiul creantei bugetare, intrucat procedurile sunt mult mai rapide. In cazul bancilor, executarea unor garantii se poate prelungi pe perioade chiar mai lungi de doi ani.
Un alt aspect tehnic care va trebui negociat priveste comisioanele deja achitate de catre banci la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) pentru garantii reprezentand 100% din valoarea creditelor acordate in cadrul programului. In opinia bancherilor, pentru noile credite ce vor fi acordate pe baza diminuarii garantiei deja contractate ar urma sa se plateasca doar un comision modic, care sa acopere costurile de procesare a documentelor.
"Pentru toate problemele ridicate, Guvernul a propus un termen de solutionare de o saptamana, destul de greu de realizat. In primul rand, vor fi discutii mai complexe la nivelul BNR. Va trebui sa vedem daca in noile conditii banca centrala va accepta aceleasi derogari de la norme", au adaugat sursele citate.
Majoritatea bancilor au cerut si posibilitatea de a majora dobanda in cazul unei garantii diminuate cu 50%, intrucat riscurile asumate sunt semnificativ mai ridicate.
Pe de alta parte, mai multe institutii de credit au lansat in ultima perioade oferte de creditare in conditii de pret similare celor practicate in cadrul programului Prima Casa.
Posibilitatea impartirii in mod egal a riscului de garantare a creditelor acordate pentru cumpararea unei locuinte a fost analizata, marti, de seful Guvernului cu reprezentantii bancilor, la sediul Ministerului Finantelor, urmand ca discutiile tehnice sa fie finalizate in decurs de o saptamana.
Premierul a argumentat ca impartirea riscului va conduce la dublararea atat a valorii creditelor, in prezent de 1,5 miliarde euro, cat si a numarului de beneficiari.
Boc a precizat ca preluarea de catre banci a unei parti din riscul aferent acestor garantii este optionala, iar contractele de creditare vor fi modificate doar intre banci si Fondul de Garantare, fara a afecta clientii si fara a fi schimbate conditiile legate de dobanzi
Propunerile venite din partea bancilor in timpul discutiilor au vizat si majorarea plafonului de garantare pentru un credit, stabilit in prezent la 60.000 de euro, precum si posibilitatea finantarii clientilor care au achizitionat deja un apartament, dar vor sa se mute intr-o locuinta de clasa superioara.
Guvernul a decis, in ianuarie, ca programul Prima Casa sa continue si in acest an, cu acelasi nivel al cuantumului garantiei de stat, in limita unui plafon total de garantii de 200 milioane euro, care ar putea fi suplimentat in luna iulie pentru a doua parte a anului. Acest plafon a fost deja epuizat in proportie de 50%.
Plafonul garantiilor care pot fi emise in 2011, de 200 milioane euro, reprezinta diferenta neutilizata la finele anului 2010 din plafonul de 1,7 miliarde euro alocat programului "Prima Casa" in anii 2009-2010.
Consiliul Investitorilor Straini, din care fac parte mai multe banci participante la programul Prima Casa, a propus in toamna anului trecut modificarea programului guvernamental astfel incat garantia de stat sa acopere numai 50% din suma imprumutului si majorarea volumului facilitatii.
Presedintele BCR, Dominic Bruynseels, membru al CIS, a declarat in luna octombrie 2010 ca BCR discuta cu Guvernul despre un program "Prima Casa 3" si a propus ca garantiile date de stat in schemele Prima Casa sa fie de 50% din valoarea creditului.
FNGCIMM a acordat in acest an un plafon de 200 de milioane de lei pentru acordarea de credite in cadrul "Prima Casa 3", impartit in proportie de 80% intre cinci banci, respectiv BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Romaneasca si Alpha Bank.
Cele mai mari doua banci din Romania, BCR si BRD, au utilizat impreuna in primele doua etape ale programului guvernamental mai mult de jumatate din totalul garantiilor, respectiv 525 milioane de euro si 320 de milioane de euro. Pentru 2011, FNGCIMM a alocat BCR si BRD plafoane de garantii in valoare de 64 milioane de euro si, respectiv, 34 milioane de euro.
Totodata, Alpha Bank a acordat in primele doua faze ale programului guvernamental credite de 148 de milioane de euro si are alocat pentru 2011 un plafon de 18 milioane de euro. Si Banca Romaneasca a dat in ultimii doi ani credite Prima Casa care depasesc in total pragul de 100 de milioane de euro, iar pentru acest an dispune de inca 21 milioane de euro.
Raiffeisen a acordat in 2009 si 2010 credite Prima Casa in suma de 90 de milioane de euro si are alocat pentru 2011 un plafon de 25 milioane de euro.
Alte banci din cadrul programului au dat credite de valori mai mici. De exemplu, Millennium Bank Romania a acordat in 2009 si 2010 credite Prima Casa in suma de 44,2 milioane de euro, iar Bancpost in valoare de 23,4 milioane de euro.
Prin a doua etapa a programului "Prima Casa", lansata la inceputul anului trecut, statul a garantat creditele pentru cumpararea unei locuinte in limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja incepute, si 70.000 euro, pentru locuinte cu lucrari inca neincepute, iar cumparatorii organizati in asociatii au beneficiat de o garantie de cate 75.000 euro, tot pentru case noi.
Creditele prin "Prima Casa" au o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la trei luni plus o marja fixa de maximum 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.
Mai multe despre:
#Prima Casa#banci
Pe acelasi subiect: