Irlandezii de la CRH, care preiau activele Lafarge din Romania, estimeaza o crestere cu 4% in sectorul constructiilor
Lafarge. Foto: AFP/Mediafax
Sectorul constructiilor din Romania ar putea creste cu pana la 4% pe an in urmatorul deceniu, estimeaza Albert Manifold, directorul general al producatorului irlandez de ciment CRH, care va prelua activele grupului francez Lafarge.
Manifold a declarat, citat de Wall Street Journal, ca se asteapta ca in martie sau aprilie sa fie obtinute toate aprobarile necesare finalizarii achizitiei in valoare de 6,5 miliarde de euro a mai multor active detinute de Holcim si Lafarge in Europa, Canada, Brazilia si Filipine.
In Romania, producatorul irlandez preia activele companiei franceze Lafarge, si anume doua fabrici de ciment, de la Medgidia si Hoghiz, si o statie de macinare de la Targu Jiu.
Potrivit lui sefului CRH, activele preluate de la companiile rivale Holcim si Lafarge vor ajuta compania sa se extinda pe pietele din America de Nord si din Europa, unde estimeaza un potential ridicat de dezvoltare.
Exista un necesar de construire ridicat, precum si finantari semnificative in tari precum Polonia, Slovacia si Romania, a spus Manifold in cadrul unei conferinte dupa prezentarea rezultatelor financiare ale CRH pe 2014.
El a adaugat ca aceste state ar putea inregistra cresteri anuale in sectorul constructiilor de pana la 4% in urmatorii 10 ani.
CRH va continua sa faca noi achizitii in 2015, concomitent cu restrangerea portofoliului pe segmente mai putin profitabile, a spus Manifold. Compania irlandeza a aprobat deja vanzarea de active in valoare de 580 milioane de euro.
Holcim si Lafarge au convenit la inceputul lunii aprilie a anului trecut o fuziune prin schimb de actiuni, care va crea cel mai mare producator de ciment din lume, cu vanzari anuale de aproximativ 40 de miliarde de euro.
In luna decembrie a anului trecut, Comisia Europeana a aprobat fuziunea, care ar urma sa se incheie in prima jumatate a acestui an, insa obtinerea acordului institutiei europene depinde de renuntarea la unele dintre activele detinute de cei doi mai producatori de ciment la nivel mondial.
In Romania, vor fi pastrate activele Holcim, care includ doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti.
Pe acelasi subiect: