In Romania, producatorul irlandez preia activele companiei franceze Lafarge, si anume doua fabrici de ciment, de la Medgidia si Hoghiz, si statia de macinare de la Targu Jiu.

Activele pe care le cumpara CRH reprezinta "cea mai mare parte dintre afacerile la care trebuie sa renunte" cele doua companii pentru a putea incheia fuziunea convenita in luna aprilie a anului trecut, a afirmat Bernard Fontana. directorul general al Holcim, citat de Bloomberg.

CRH preia operatiunile detinute de Holcim si Lafarge in Europa, Canada, Brazilia si Filipine, care au generat anul trecut venituri in valoare de 5,2 miliarde de euro. Profitul EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari) este estimat la 744 de milioane de euro pentru 2014, potrivit Holcim, se arata in comunicat.

Holcim si Lafarge au convenit la inceputul lunii aprilie a anului trecut o fuziune prin schimb de actiuni, care va crea cel mai mare producator de ciment din lume, cu vanzari anuale de aproximativ 40 de miliarde de euro.

In luna decembrie a anului trecut, Comisia Europeana a aprobat fuziunea, care ar urma sa se incheie in prima jumatate a acestui an, insa obtinerea acordului institutiei europene depinde de renuntarea la unele dintre activele detinute de cei doi mai producatori de ciment la nivel mondial.

Decizia Holcim si Lafarge a fost ca in tari precum Romania, Germania si Ungaria sa vanda in totalitate activele uneia dintre companii.

In Romania, vor fi pastrate activele Holcim, care includ doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti.