Directorul general al producatorului francez de ciment Lafarge, Bruno Lafont, va conduce compania rezultata in urma fuziunii, au anuntat, luni, Holcim si Lafarge, noteaza Bloomberg, citat de Mediafax.

Wolfgang Reitzle, care urma sa preia conducerea Holcim, din Elvetia, in acest an va prelua postul de presedinte al board-ului noii companii, care se va numi LafargeHolcim. Acordul de fuziune a fost aprobat atat de conducerea Lafarge, cat si de cea a Holcim.

Tranzactia structurata pentru a include exclusiv actiuni, va conduce la sinergii de peste 1,4 miliarde de euro si va fi finalizata probabil in prima jumatate din 2015, au informat cele doua companii. Lafarge si Holcim vor vinde active, mai ales in Europa, pentru a obtine avizele autoritatilor de reglementare.

Ambele companii au capacitati de productie importante si care se suprapun in tari precum Franta, Germania, Spania, Cehia, Romania si Serbia, a afirmat Elizabeth Collins, analist la firma de cercetare Morningstar, potrivit Reuters.

Companiile vor putea combina anumite operatiuni, dupa ce recesiunea globala a erodat cererea pentru materiale de constructii si a condus la oprirea activitatii unor fabrici sau la functionarea acestora in pierdere, scrie Bloomberg. Pentru a obtine un randament mai bun la fabricile cu consum ridicat de energie, Holcim a convenit in august un schimb de active in Germania si Cehia cu Cemex, cel mai mare producator de ciment de pe continentul american.

"Fuziunea va fi bine primita", a declarat Christian Arnold, analist la Bank Vontobel, din Zurich. Lafarge a crescut vineri cu 8,9% pe bursa, la o capitalizare de 18,4 miliarde de euro, in timp ce Holcim a avansat cu 6,9%, la o capitalizare de 26,2 miliarde de franci elvetieni (21,4 miliarde de euro).

Holcim va lanasa o oferta publica destinata investitorilor Lafarge, in cadrul careia va oferi o actiune proprie pentru una a companiei franceze. Oferta este conditionata de obtinerea acordului a cel putin doua treimi din actionarii Lafarge.

Lafarge a estimat in raportul anual pentru 2013 ca avea o cota de 34% pe piata cimentului din Franta, 40% in Marea Britanie si 10% in Germania si Spania. In SUA, producatorul francez controla 12% din piata cimentului, iar in Rusia 7%. Holcim nu a furnizat date despre cotele de piata din tarile unde are operatiuni.

"Cele mai semnificative suprapuneri (de productie, n.r.) sunt in Europa. Anumite tari vor necesita o atentie speciala, si anume Canada, SUA, Brazilia si posibil India si China", a spus Lafont, adaugand ca doua treimi din activele la care va renunta noua companie sunt situate in Europa.

Ambele companii au facut achizitii costisitoare inaintea crizei financiare, in urma carora au acumulat datorii semnificative. Holcim are in prezent 71.000 de angajati in 70 de tari, iar Lafarge 65.000 de angajati in 64 de tari.

Holcim Romania detine doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti. Compania are aproximativ 950 de angajati.

Lafarge are operatiuni in Romania pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare in vanzari, dar si al betoanelor si agregatelor. Productia locala de ciment se ridica la aproximativ 7 milioane tone, mult sub nivelul atins in perioada de boom economic, cand nivelul depasea 10 milioane de tone.

Reprezentantii celor doua companii au anuntat, totodata, ca nu intentioneaza sa inchida fabrici in cadrul procesului de fuziune, care presupune si renuntarea la active din unele tari pentru a obtine acordul autoritatilor de reglementare, iar o eventuala vanzare a unitatilor de productie ar avea un impact minim asupra locurilor de munca.

"Nicio fabrica nu va fi inchisa. Impactul asupra locurilor de munca va fi redus", a declarat, intr-o conferinta de presa, directorul general al companiei franceze Lafarge, Bruno Lafont, care va deveni si director general al noii companii LafargeHolcim.

Cele doua companii au format o comisie care va identifica activele la care se va renunta, iar implementarea recomandarilor va incepe imediat dupa finalizarea procesului de fuziune.

Tranzactia dintre Holcim si Lafarge va genera aparitia unui super-jucator pe piata, care va acoperi aproximativ doua treimi din rulajul industriei de profil.